Hem: En gömd skatt i Malmö

01 mars, 2013


I novembernumret av ELLE Interiör från 2012 finns ett makalöst hem fångat på bild av stylist Emma Persson Lagerberg och fotograf Petra Bindel. Tjusiga takmålningar och stuckatur i kombination med Julius och Saras sparsmakade men personliga inredning ger en lägenhet som inte liknar någon annan.

Ovan: I sovrummet, som är det minsta av de tre rummen, får gamla skokartonger extraknäcka som sängbord och en tunn gardin silar mjukt in dagsljuset. Lampan kommer från Ikea och de vita babusjkadockorna från Maison Martin Margiela

(Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!)


Det stora vardagsrummet svämmar nästan över av fantastiska detaljer: takmålningar, stjärnparkett och lägenhetens vackraste kakelugn. Sofforna är Saras och Julius respektive första möbelköp. Den svarta soffan köpte Sara på Blocket, den kommer ursprungligen från NK på femtiotalet, och den grå soffan köpte Julius när han flyttade hemifrån. Även soffbordet är ett Blocketfynd.


Stolen Hypertrikos med flätat hästtagel gjorde Sara för ett skolprojekt, den fick sedan hedersomnämnande i möbeldesignutställningen Sydform. ”Den är tyvärr på väg mot långsamt förfall, med jämna mellanrum upptäcker jag att det saknas en fläta.”


Tidningar i travar längs ena vardagsrumsväggen. Ovanför hänger två posters från Vee Speers utställning på Fotografiska.


Det rymliga köket har egen utgång mot gården, trots att lägenheten ligger på andra våningen. Köksbordet följde med i köpet av Julius förra lägenhet. Pallar från Ikea och trästol av Piet Hein Eek. De röda lamporna tjatade Sara till sig för en billig peng av en marknadsförsäljare i Hongkong.


Det tredje rummet i fil skulle från början bli parets sovrum, men slutade istället som kombinerat arbetsrum och garderob. Det vägghängda garderobssystemet i två våningar kommer från Elfa, taklampan från Gamla Lampor i Malmö. ”Vi gillar klotlampor, så glädjen över att hitta ett megajätteklot var stor. Julius är dock livrädd att den ska trilla ner så när vi har övernattande gäster förbjuder han dem att sova med huvudet under lampan.”


Konsolhyllan som rymmer parets stora skosamling täcker ena väggen i garderobsrummet. Fåtöljen hänger ihop med den svarta soffan i vardagsrummet och är fyndad på Blocket av Sara.


På väggen hänger en klänning designad av parets gemensamma favorit Rei Kawakubo för Comme des Garçons. Julius köpte den i överraskningspresent till Sara under en Parisresa. ”Den är än så länge bara använd en gång, men är ändå högt älskad.”

Lägenhetens vackraste färgkombination finns i matrummet med det målade trätaket och mörkt gröna väggarna. Piet Hein Eek-bordet och stolarna svalde hela parets inredningsbudget, men blev snabbt deras favoriter. ”Ett tips är att som vi beställa det direkt från tillverkaren, priset är mycket bättre och man kan själv välja mått och färgskala.” Stolarna i plywood heter för övrigt Crisis 2009, vilket roar nationalekonomen Julius mycket. Metallhyllor och taklampa från Ikea.

– Matrummet ville vi skulle kännas som ett engelskt bibliotek, därför fick det bli mörkgröna väggar. Det var lite nervöst att måla de mörka färgerna, men det vi ångrar i efterhand är de rum som vi målade vita, de känns lite tråkiga.

Hela hemmet finns publicerat i nummer 9/2012.

Av Emma Persson Lagerberg Foto Petra Bindel