Från skolsal till drömhem – kika in hemma hos Emilia Ilke

Hemma hos Emilia Ilke

I en gammal skola från 50-talet bor konstnären Emilia Ilke med sambo och son. Med en genomgående färg som bas lever de livet bland loppisfynd, hemmabyggen och massor av konst. Kika in!
09 september, 2019

Emilia Ilkes konst flyttar olika figurer in och ut ur kompositioner som inte sällan känns som små rum. Relationer uppstår mellan figurer och former och berättelser skapas. Efter en snabb grundmålning börjar hon ofta en ny bild genom att förse bildytan med ett golv.

– Det känns logiskt, som att inreda. Jag grundar, väljer färg, sätter ett golv eller bord på plats och sedan flyttar prylar eller figurer in, berättar Emilia.

Gammal skola från 50-talet på Hägerstensåsen

Själv bor hon i stora rum, högst upp i en gammal skola från 50-talet på Hägerstensåsen, i en av Stockholms stadsnära, södra förorter. Höga talltoppar vajar utanför lägenhetens enorma fönster, som skulle platsa i vilken ateljé som helst.

– Vi föll för fönstren. Första gången vi klev in här tappade vi andan, det var ett sånt jäkla ljus. Tack vare ljuset och fönstren vågade vi ta steget och lämna våra fina, men små sekelskifteslägenheter i Hornstull, berättar Emilia som flyttade in här med sambon Fredrik för tre år sedan.

Numera finns också sonen Igor, två år med i bilden. Han har precis fått ett eget rum men sover fortfarande mest inne hos Emilia och Fredrik i rummet intill. I fyrarummaren finns också gott om plats för Emilias konst. Det som hänger på väggarna just nu är delar i ett projekt med figurer som inspirerats av brukskonst och keramik.

– Jag arbetar väldigt analogt. Jag tecknar, målar, klipper ut former och flyttar omkring allt tills bitarna hittar sina platser. Ofta jobbar jag på tio verk samtidigt.

Emilia Ilkes estetik – från teckningar till måleri med färg

Hennes tidigare målningar var enligt henne själv mer som teckningar på duk och där fanns ofta människor och hundar med i bilderna. Sedan blev det mer mjuka former och mer måleri med färg än med penna. Uttrycket kom till efter det att Emilia ställde ut på Sågverket utanför Härnösand samtidigt som Carina Seth Andersson.

– Jag blev helt kär i hennes vas med två små öron och började laborera utifrån den formen. Sedan ledde det ena till det andra och jag hittade så småningom egna former. Men den vasen var viktig just då.

På senare tid har Emilias också börjat såga ut former i generös skala i mdf.

– Jag vill gärna jobba mer tredimensionellt och i nya material. Helst vill jag inte alls begränsa mig. En stor förebild är Carl Johan De Geer. Han har gjort film och foto, bygger och målar … Man behöver inte vara bäst på allt. Att bara göra räcker långt!

Innan Emilia bestämde sig för att satsa mer helhjärtat på konsten, arbetade hon tio år som visual merchandiser på Weekday. Ett kreativt jobb där hon skapade miljöer och visuella uttryck för varumärket.

– Det var ett jätteroligt jobb men inget jag brann för på riktigt. Konsten fanns där hela tiden i bakgrunden och liksom väntade, men jag visste inte riktigt hur jag skulle ta mig dit.

Lösningen blev tjänstledighet och studier på Gerlesborgsskolan under två år. Sedan satte hon fart och satsade på egen verksamhet. Hon tar gärna uppdrag vid sidan av konsten, det kan vara som assistent vid reklamfotograferingar, att stajla en pressvisning eller designa ett mönster till en yllefilt.

– Så vill jag jobba så länge det ena befruktar det andra. Min konst inspireras av inredning, fotografi och mode och det är kul att se nytt, ta del av andras tankar och få idéer till nya färgkombinationer. Men om konsten blir lidande måste jag börja säga nej.

Än så länge verkar inte konsten lida av att Emilia har fullt upp på alla

håll i livet. Men att ha ett harmoniskt hem är väldigt viktigt, för att kunna varva ner och fokusera på familjen.

”Mitt hem gör mig lugn och glad”

– Mitt hem gör mig lugn och glad. Jag är glad att vi inte målade väggarna grå när det var så trendigt, precis när vi flyttade in. Vi ville ha något mer klassiskt som förstärkte det luftiga.

Färgen Emilia och Fredrik valde ter sig olika i olika rum och ändrar sig i takt med att ljuset skiftar under dygnet och genom årstiderna.

– Det är en väldigt bra bas som inte behöver göras om varje år. Vi var så slut när det väl kom till att välja färgen på väggarna. Då hade vi bytt alla superslitna golv, tagit bort ett vattenskadat kök och förbättrat planlösningen. Vi var så trötta på att fatta beslut att vi körde en färg i alla rum och det blev väldigt bra!

Av: Alexandra Papini

Text: Sophia Genitz

Foto: Andrea Papini

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här!

Den gamla skolsalen bjuder idag på en salig blandning av loppis 
och nytt. Och konsten har en självklar plats i det ljusa, rymliga hemmet. “Vi föll för fönstren. Första gången vi klev in här tappade vi andan. Det var ett sånt jäkla ljus.”

Konstverk, Emilia Ilke. Hyllan köptes på loppis för 60 kronor. Kappa, ett prov från Rodebjer. Kuddar, Afroart och Fine Little Day. Cluster Lamp är köpt begagnad. Här finns också en liten samling porslinshundar och några favoritkonstböcker.

Sänggaveln är ett hemmabygge gjord av en 
mdf-skiva och halvstavar. “Vi hade letat sänggavel sedan vi blev ihop men alla var så tråkiga. 
Så kom jag på att det gick att göra en sådan här.” Lampa, Örsjö. Tavla, Linnea Andersson Ast. 
Ljusstake av Malwina Kleparska. Sängkläder, Midnatt. Överkast och taklampa från Afroart, båda köpta på Myrorna.

Armatur från Foscarini. Hårnål på väggen i mdf av Emilia. Bord, Hay. Ikeastolarna Öglan, köpta på Myrorna. Mattor, Granit. Beige vas, Anna-Lisa Thompson för Upsala-Ekeby.

Vaserna är en blandning av Emilias egna, Carina Seth Andersson för Marimekko, 
Anna-Lisa Thompson och vaser från loppis utan signatur. Hundtavlan är en litografi av Marianne Lindberg De Geer. 
Katt, litografi av Makode Linde.

Alla Igors möbler kommer från loppis. “Jag kan inte motstå små barnstolar som jag hittar på loppis. Jag har hela vinden full med olika modeller.” Tavlan Beach har Emilia gjort och de andra två har Igor gjort.

Tv-rummet ligger i fil 
med öppna köket/vardagsrummet. TIll höger anas Samsungs tv 
The Frame. Lampa, Flos. Konstverk, Emilia Ilke. Den prickiga hundljusstaken kommer eventuellt i produktion under hösten.

Kökets luckor är specialbeställda från Järfälla kök. Spis, Smeg. Tavla, Emilia Ilke. Vita loppisfynd.

Igors rum är inrett med 
loppisfynd. Matta, Granit. Sängkläder, Midnatt. Gul filt, Jordling Home. Prickig filt, Mixed Grill.

Skåpen är Ikeas Ivar som klätts in med täcksidor, försetts med sockel och målats. De stora konstverken är Emilias. Hundtavlan är en litografi 
av Marianne Lindberg De Geer och Katten har Makonde Linde gjort. Soffmoduler, Ikea. Randig kudde, Marimekko. Prickig kudde, Afroart men köpt på Myrorna. Ullmattan och pallen är loppisfynd. Soffbordet är ett hemmabygge som Emilia gjorde av material som blev över när hon gjorde en sänggavel.

Läs mer:

Kika in i Nina Perssons urbana sekelskifteshem i Malmö

Bohemiskt och naturnära hemma hos Sofia Wood

Glamorös maximalism hos världskända designern i New York