Färg och smarta lösningar hos Helena Sand

Helena Sand älskar att renovera och måla om – i sin lilla lägenhet på Södermalm har hon både ändrat planlösningen och skapat en finstämd färgpalett.
21 maj, 2018

Helena Sand hade precis blivit klar med totalrenoveringen av sin lägenhet i Göteborg och plötsligt så var det dags att flytta. Direkt efter studierna på Chalmers blev hon erbjuden ett jobb i Stockholm som hon inte kunde motstå.

Renoveringen hade inte avskräckt henne utan snarare sporrat till nya renoveringar, så när hon letade lägenhet i Stockholm var det renoveringsobjekt hon sökte. 1920-talslägenheten på Södermalm som hon till slut köpte var relativt nyrenoverad, men Helena tyckte att planlösningen var ganska hopplös och det var där hon såg utmaningen. Lägenheten bestod av ett arbetskök och ett större rum som användes som vardagsrum och sovrum samt en möblerbar hall.

Helena ville inte sova i vardagsrummet så därför fick arbetsköket omvandlas till ett mysigt sovrum. Här får hon ljusinsläpp på morgonen med utsikt mot gården. Väggarna är målade med en sobert grå färg och som kontrast till den vilsamma färgen har Helena valt krispigt vitt i sängkläder, textilier och lampor. De gamla köksskåpen har målats med samma kulör som väggarna och har blivit en charmig förvaringsslösning. Mitt i lägenheten går en lång möblerbar hall, där den tidigare ägaren hade sin matplats. Helena kände inte att det var ultimat att ha en matplats i ett rum utan fönster så därför byggde hon ett helt nytt kök här i stället.

Matplatsen fick flytta ut till vardagsrummet, vilket kändes som en mycket naturligare och trevligare plats att äta på. Helena är en social person som vill ha nära och kära runtomkring sig och då måste hemmet vara anpassat till detta. Här i vardagsrummet har hon dessutom låtit sätta in en balkong med pardörrar där det tidigare bara satt ett fönster. Väggarna i rummet är målade med en vackert smutsrosa färg.

– Trots att jag bott här så kort tid så har jag faktiskt redan hunnit måla om i princip alla rum i lägenheten, skrattar Helena. Det jag målade dag 20 målades om dag 320 då hela renoveringen äntligen var klar. Det tar tid att hitta rätt känsla!

Den rosa färgen tillsammans med den härliga bruna plyschsoffan ger ett varmt och hemtrevligt intryck. Här i vardagsrummet är dock ”the conversation piece” den stora taklampan från Gervasoni.

– Jag var lite orolig när jag köpte den, för även om den ser så lätt och skör ut så är den jättetung. Och den kom i ett platt paket så den böjer sig först av sin egen tyngd då man hängt upp den. Jag hade inte alls tänkt att den skulle hänga så här men som tur var blev ju bra ändå, berättar Helena.

Namn: Helena Sand.
Ålder: 26 år.
Bostad: Tvåa på Södermalm, Stockholm.
Yrke: Managementkonsult inom digitalisering på Cartina.
Instagram: @helenaeleonora där hon delar med sig av inredning och

renoveringar.
Just nu: Sedan en tid tillbaka rådger hon inom unika och inspirerande

inredningsprojekt.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Ljuset från de nyinsatta pardörrarna till balkongen kastar skuggor i rummet. Både teakskänken och läderfåtöljen från Ikea är 
vintage och står i fin kontrast till den moderna takarmaturen från Flos. Ljusstake med silvergrenar och orange keramikfrukt från Artilleriet.

Ett vackert och enkelt sätt att få en känsla 
av rymd är att använda speglar i inredningen, den här runda spegeln kommer från Aytm. Helena gillar fotokonst och tavlan ovanför spegeln kommer från Fotografiska.

I stället för att riva ut den vackra gamla köksinredningen valde Helena att behålla den och måla luckorna i samma kulör som väggarna.

Vardagsrummet har 
två ingångar vilket ger ett luftigare och större intryck utan att ha en öppen planlösning. 
Den varmt smutsrosa färgen heter Light Peach Blossom och kommer från Little Greene. Matgruppen har ett bord från Hay med tillhörande böjträstolar med rottingsits från Ton. 
Som bas i rummet ligger den gråbruna viskos-mattan från Layered. Brun plyschsoffa 
från Meli Meli. Den stora mässingslampan från 
Gervasoni matchar soffbordet med mässingsben från Bolia. Den stora glasvasen kommer från Ernsts kollektion för Room. 
Den purpurfärgade plaststolen kommer från Fritz Hansen och får vandra runt i 
lägenheten där den behövs. Ett vackert och enkelt sätt att få en känsla av rymd är 
att använda speglar i inredningen. Rund spegel från Aytm. Teakskänken är ett 
auktionsfynd och ovanpå den står bords-lampan Faro från Bolia.

I hallen har Helena valt att 
måla med en varm och välkomnande roströd färg, Whispering Red 
från Jotun. För att utnyttja takhöjden och maximera förvaringsytan i 
den relativt lilla lägenheten har hon satt upp hyllor målade i samma 
kulör som väggen ovanför dörren. 
Den knallgula klädhängaren från 
Hay är en av få möbler som fått följa med från Helenas tidigare hem.

I anslutning till entrén ligger en lång möblerbar hall. Även här har snickerierna målats med samma kulör som väggarna, Vallmofrö från Jotun, skillnaden är att snickerierna har en glansigare snickerifärg och väggarna är matta. I förgrunden en originalstol från 60-talet i glasfiber, design Ray & Charles Eames.

I den bortre delen av den möblerbara hallen/köket 
har Helena ställt 
ett kyl- och frysskåp från Smeg. Adventsstjärnan från Artilleriet har blivit kvar ovanpå kylen sedan jul. Den fina vintagestolen i glasfiber är designad av Ray och Charles Eames. De högt placerade hyllorna har 
målats i samma kulör som väggen.

 Köksinredningen 
i kulören 4502-y kommer från Picky Living. De fina beslagen från Beslag Design har Helena satt dit i efterhand. Favoritkannorna i köket är mässingskannan Svante från Klong och bubbelkannan Linné från Artilleriet, som passar precis lika bra som vas. Helena har valt att inte ha kakel i köket, i stället har hon en upphöjd rostfri kant på bänkskivan och en mer vattentålig väggfärg från Jotun.

Ett toppmodernt kök på en tidigare outnyttjad yta. Köksinredningen i kulören 4502-y kommer från Picky Living. 
Den gamla gasspisen fick åka ut och i stället fick denna fina och breda spis från Smeg flytta in. I taket hänger lampan Smithfield från Flos. Den åskblå stolen från Moustache har Helena beställt från Paris.

På höger sida om 
hallen ligger sovrummet målat i samma mörkgrå färg som hall och kök, 
Vallmofrö från Jotun. Krispigt vita sängkläder från H&M. Taklampa Meduse från Artilleriet. Vägglampan har 
Helena gjort själv genom att kombinera en 
skärm från Åhléns med gammalt väggfäste.

Sovrumsfönster samt 
balkong från vardagsrummet vetter båda ut mot gården.

Helena ser 
fram emot våren, att få ställa ut en sittmöbel på balkongen, pynta med blommor och att få avnjuta morgonkaffet här. Den ljuvliga 
kaftanen kommer från Rodebjer.

Av: Mari Strenghielm

Foto: Lina Östling