Annons

Annons

Hångla för hälsan – därför borde alla kyssas merI dag är det internationella kyssdagen. Här listar vi sex härliga hälsofördelar med att kyssas och varför du borde hångla mer för att boosta ditt välmående. Om du behövde argument för att kyssas innan kommer du vara övertygad när du har läst det här.

Ett enda stort lyckopiller

Under en kyss ökar produktionen av hormoner och massvis av kemiska ämnen frigörs i kroppen. Bland annat serotonin, oxytocin och dopamin vilket är ämnen som får oss att känna oss lyckliga. Det säger Kerstin Uvnäs Moberg, som är ledande forskare på oxytocin, i en intervju med Sydsvenskan. Hormonet ger en lugnande och ångestdämpande effekt och sänker halten av stresshormonet kortisol i kroppen. Även näringsupptaget förbättras och kroppens läkningshastigheten fördubblas.

Annons

Under passionerade kyssar ökar dessutom din hjärtrytm vilket bidrar till att blodkärlen i kroppen vidgas. Då blir det lättare för blodet att nå ut till dina organ. Det sänker ditt blodtryck och är särskilt fördelaktigt för den som lider av högt blodtryck. Vidgade blodkärl kan även lindra huvudvärk och mensvärk.

via GIPHY

Bättre immunförsvar

Det är förvisso sant att bakterier kan föras över från en mun till en annan via en kyss men detta är inget vi ska vara rädda för. Trots att en kyss kan sprida upp emot 80 000 bakterier bär majoriteten av dessa på goda egenskaper.

En spridning av olika bakterier i kroppen utvecklar och stärker immunförsvaret. Det har Remco Kort, Professor vid Netherlands Organisation for Applied Scientific Research, kommit fram till skriver VeckoRevyn. Exempelvis blir kvinnor i större utsträckning immuna mot DNA-viruset cytamegalovirus, ett virus som tillhör herpesvirusgruppen och kan orsaka svåra infektioner som kan leda till blindhet, dövhet och neurologiska besvär.

LÄS OCKSÅ: SÅ LÄTT VET DU OM DU ÄR KÄR – PÅ RIKTIGT

Starkare tänder

En kyss kan verka som en extra sköljning för munnen och därmed vara renande för din munhygien vilket motverkar karies. Ju längre du hånglar desto mer plack försvinner från tänderna så se till att ”skölja” rejält. Dessutom verkar vi dras till personer med samma typ av bakterier som vi själva har eftersom kyssen då upplevs smaka bättre. Bakteriekulturen i munnen förändras också till att efterlikna din partners så ju oftare du och din partner hånglar desto mer efterliknar era bakterier varandras – och kyssen smakar godare!

Smart att hångla

Utöver de hälsosamma fördelarna med att kyssas finns det även andra saker som kroppen kan lista ut när du kan använder tungan. Att kyssas är nämligen ett verktyg för att hitta rätt partner. Fem av tolv nerver i hjärnbalken används för att samla data från munnen från de signaler som sänds ut när läppar och tunga berörs under en kyss. Hjärnans nervceller tar upp mer signaler från munnen än från våra könsorgan vilket gör munnen till en av våra mest erogena zoner.

Ämnen i saliven och undermedvetna doftsignaler påverkar även hur attraktiv vi finner den vi kysser. Om det slår gnistor mellan dig och din kysspartner beror det troligtvis på feromonerna som flyger iväg från din kropp. Deras främsta syfte är att kommunicera till din partner och locka till sexuell lust. Den här funktionen finns hos alla djur men för just människan uppfattas inte signalerna som en doft utan registreras undermedvetet.

LÄS OCKSÅ: DÄRFÖR BLIR DU FÖRÄLSKAD I EN VISS PERSON

Bli snyggare, smalare och starkare

Under en kyss aktiveras hela 146 muskler i kroppen. 34 av dessa muskler sitter i ansiktet. Intensivt hångel kan leda till man förbränner 26 kalorier i minuten. Det innebär att du på bara tre minuter förbränner lika mycket kalorier som under tio minuters lätt löpning.

Bättre sex (!)

Närhet och beröring gör att kroppen frigör hormonet dopamin vilket ökar den sexuella drivkraften. Både kramar och kyssar i samband med sex kan förbättra den sexuella tillfredsställningen hos kvinnor och gör det lättare att få orgasm – så dra ut på förspelet!

Foto Twentieth Century Fox

(126)
(0)

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

 

Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 

Annons

Laddar