Vill du bli över 90 år? Drick kaffe – och vin!

25 feb, 2018 
AvHelena Sjögren
Detta ska du göra för en långt liv enligt forskarna.
Forskarna fortsätter leta efter hemligheten bakom ett långt liv. Nu har de hittat några faktorer som personer över 90 år delar – och både alkohol och några extrakilon finns med på listan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi lever bara längre och längre. År 2015 var medellivslängden för en kvinna i Sverige 84,0 år – för en man 80,4 år, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Forskare har längre intresserat sig för vad som gör att vissa människor lever längre en andra. I en ny studie har forskarna särskilt intresserat sig för personer som passerat 90-strecket. Sedan 2003 har forskargruppen analyserat över 1700 nittioplussares dagliga rutiner och hälsa, skriver Independent.

Forskarna har hittat fem tydliga framgångsfaktorer

När Claudia Kawas, professor och specialist inom neurologi vid University of California och en av forskarna bakom studien, presenterade resultatet vid en konferens i Austin i Texas inledde hon med orden:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Jag har ingen förklaring till detta, med det verkar som att måttligt drickande ökar livslängden.

Det visade sig att nittioplussare som drack två glas öl eller vin per dag hade en 18 procent mindre risk att dö i förtid. Den som bar på några extrakilon – utan att för den delen vara överviktig – minskade risken med tre procent, enligt studien.

Annons

Även daglig motion verkar påverka vår livslängd. Personer som ägnade mellan 15 och 45 minuter varje dag till fysisk aktivitet hade 11 procent lägre risk att dö i förtid.

Att ha en hobby verkar också vara ett bra sätt att öka sin livslängd. Personer som ägnade minst två timmar per dag åt en hobby minskade riskerna att dö i förtid med 21 procent.

Även kaffe verkar vara ett slags livselixir. Två koppar kaffe per dag minskade risken att dö i förtid med tio procent, skriver Daily Mail.

Claudia Kawas rekommenderar även alla aspirerande nittioplussare att se till att vara utomhus och prata med främlingar, enligt The Telegraph.

– Dessa personer inspirerar – de dricker kaffe, vin, går upp i vikt men de tränar och använder sina hjärnor. Kanske borde vi lära oss något av dem, säger neurologen Claudia Kawas från University of California om studien enligt Svenska Dagbladet.

Läs mer:

Den här nyheten om champagne förändrar allt

Ny forskning: Choklad är bättre än hostmedicin!

Annons