Studie: Så lite ska du träna – för att förlänga livet

06 apr, 2018 
Tar du trappan istället för hissen eller går istället för att åka några hållplatser? Fortsätt med det! Ny forskning visar nämligen att lite vardagsmotion kan ge betydande hälsoeffekter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det är sedan länge känt att fysisk aktivitet har positiva effekter på vår hälsa och kan minska risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Men det finns många olika rekommendationer för hur mycket och på vilket sätt vi behöver röra på oss i vardagen. En del satsar på att få ihop 10 000 steg per dag, medan andra ägnar några effektiva timmar på gymmet.

Ny forskning som publicerats i Journal of the American Heart Association visar dock att så lite som flera korta stunder av ansträngning under dagens lopp kan minska risken för olika sjukdomar och förlänga livet.

Läs också: Anja Forsnor: 6 tips för att njuta av vinterträning

”I 30 år har riktlinjerna föreslagit att måttlig till intensiv fysisk aktivitet kan ge hälsofördelar, men endast om aktiviteten pågår i tio minuter eller mer”, säger William E. Kraus vid the Duke University School of Medicine.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Den nya studien menar dock att även kortare stunder av måttlig till intensiv fysisk aktivitet, exempelvis i form av enkel vardagsmotion, kan ge hälsoeffekter.

Annons

Det beror på att man samlar på sig aktiva minuter genom flera kortare fysiska ansträngningar under dagens lopp. Måttlig ansträngning definierades i studien som att promenera i så pass rask takt att det är svårt att föra en konversation, medan intensiv ansträngning klassades som att jogga.

Läs också: Vill du komma igång med träningen? Här är 12 nya träningsformer att testa!

Tillsammans med forskare vid the National Cancer Insitute analyserade William E. Kraus data från 4840 personer som var över 40 år gamla. Enligt studien löpte de personer som fick mindre än 20 minuters fysisk aktivitet, måttlig eller intensiv, störst risk att dö i förtid. Men de som fick en timmes fysisk aktivitet per dag minskade sin risk med hela 57 procent. De som fick minst 100 minuter av måttlig till intensiv fysisk aktivitet om dagen minskade risken att dö i förtid med 76 procent.

Forskningsresultatet innebär alltså goda nyheter för den som inte har tid att besöka gymmet varje dag och istället utnyttjar klassisk vardagsmotion.

Källa: Futurity 

Foto Hanna Skoog

Läs mer:

18 enkla tips som ökar din träningsmotivation

9 snygga träningsoutfits som håller dig motiverad på gymmet 2019

Forskning: Bad mer effektivt mot depression än träning

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons