Singlar är mer stressade än gifta par

Är du singel är du troligvis mer stressad än din gifta vän vilket kan påverka din hälsa i det långa loppet.
05 mars, 2017

Kortisol är är ett stereoidhormon som tillverkas av kolesterol och insöndras från binjurarna. Det här sker oftast under stress och man kan således dra paralleller mellan hög kortisolnivå och hög stressnivå.

I en studie publicerad i tidsskriften Psychoneuroendocrinology mätte man kortisolnivåerna hos gifta par och singlar för att ta reda på om den gamla tesen, att gifta par inte utsätts för lika mycket psykisk stress som singlar, stämmer eller inte.

LÄS OCKSÅ: 12 SITUATION NYBLIVNA SINGLAR GÅR IGENOM

Forskare har länge velat konfirmera eller dementera påståendet och nu har en forskargrupp från Carnegie Mellon University testat 527 personer i åldern 21-57 för att ta reda på sanningen. Genom att ta salivprov på samtliga deltagare tre dagar i rad kunde man därefter mäta kortisolnivåerna och få ett resultat.

Forskarna såg att singlar och nygifta par hade en högre nivå av kortisol i blodet än de som varit gifta en längre tid och kan således dra parallellen att singlar är stressade i högre grad än gifta par. Forskarna tittade även på kortisolnivåerna under dagen och generellt sätt kunde de se att man vaknar med en viss nivå kortisol som sedan går ner under dagen. Hos singlar tog det längre tid för kortisolnivån att sänkas än hos gifta par.

LÄS OCKSÅ: 19 SAKER SINGLAR ÄR TRÖTTA PÅ ATT HÖRA

Höga stressnivåer innebär en ökad risk för flera sjukdomar, bland annat högt blodtryck som i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Låt dock inte den här studien tynga dig om du är singel. En annan studie säger nämligen att singlar är lyckligare och har roligare än de som lever i en parrelation – de är antagligen lite smartare också…

Så. Så länge du är nöjd med ditt val och lycklig överlag har du ingenting att oroa dig för.

Källa: Refinery29