Så väljer du rätt sport-bh – modellerna som passar just din byst

19 maj, 2015 
AvAnja Forsnor
Oavsett om du har stor eller liten byst ­behöver du en bra sport-bh när du tränar. Vi guidar dig rätt i djungel och ger dig de exempel på 16 snygga sport-bhs för alla typer av träning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Välj en sport-bh anpassad efter din byst samt den aktivitet du ska utföra, exempelvis lågintensiv träning som yoga och styrketräning eller högintensiv träning som löpning eller intervaller.

Bröstet rör sig cirka 10 centimeter vid ett enda löpsteg vilket sliter på vävnaderna och gör att huden töjs ut. Rätt sport-bh kan minska bröstets rörelse med nästan 80 procent, så var snäll mot din byst och välj en sport-bh som ger dig rätt stöd.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

shopping-sportbh-anjaforsnor

Så väljer du rätt sport-bh

1. Det är viktigt att sport-bhn är bekväm, den ska sitta tight utan att skära in eller skava. Brösten ska helst vara separerade från varandra och inte tryckas ihop för mycket, har man stor byst är kupor att föredra.

Annons

2. Sport-bhn ska sitta på plats under träningen, hoppa gärna upp och ner och pendla med armarna i provrummet. Gör det du brukar göra på träningen, annars riskerar du att komma hem med fel bh.

3. Var uppmärksam på sömmar, hakar eller axelband som kan skava vid träning. Klipp gärna bort tvättlappen innan du använder den.

4. Ta hjälp av kunnig butikspersonal som hjälper dig att prova ut rätt storlek. Brösten rör sig mer vid träning så rätt storlek är ännu viktigare på en sport-bh än en vanlig bh.

5. Byt ofta. Tränar du 2-3 gånger i veckan håller din sport-bh cirka 6-12 månader. Därefter blir tyg och sömmar elastiska vilket gör att en del av stödet försvinner. Tvätta i max 40 grader och alltid utan sköljmedel, undvik torktumlare och varma torkskåp.

Sport-bh för lite mindre byst

LIGHT SUPPORT

Många kvinnor med mindre byst tror att de inte behöver stöd för sina bröst. Men alla kvinnor bör använda en sport-bh, även små bröst kan röra sig mycket när du löptränar, hoppar och annat och då räcker inte en vanlig bh till. Vid lågintensiv träning som yoga och styrketräning brukar en sport-bh med light support funka bra.

Annons
nike249-light

Nike, 249 kr.

rohnisch249-

Röhnisch, 249 kr.

Annons
hm149light

H&M, 149 kr.

adidas249-light

Adidas, 249 kr.

Annons
underarmour349kr-light

Under Armour, 349 kr.

dropofmindfulness349kr

Drop of mindfulness, 349 kr.

Annons

Sport-bh för medelstor byst

MEDIUM SUPPORT

Vid medelintensiv träning brukar det oftast räcka med en sport-bh med medium support. De har ofta bredare axelband och hel racerbackrygg. Om du har medelstor byst beror valet av sport-bh på hur mycket stöd dina bröst behöver och vilken typ av träning du utövar. Var hellre på den säkra sidan och välja en stadig behå som ger rätt stöd.

puma249-medium

Puma, 249 kr.

stellaadidas

Adidas by Stella McCartney, 449 kr.

Annons
stayinplace-299-medium

Stay in place, 299 kr.

adida299medium

Adidas, 299 kr.

Annons
hm199medium

H&M, 199 kr.

stayinplace499medium

Stay in place, 499 kr.

Annons

Sport-bh för lite större byst

HIGH SUPPORT

En stor byst behöver mer stöd än en mindre – ju större bröst, desto mer rörelse. Vid stor byst är en reglerbar modell att föredra. En bh-knäppning baktill gör att man kan justera bh:n när den töjer sig vilket den ofta gör. En modell med både resårlinning och behå-knäppning kan kännas krångliga att dra på över huvudet. Fördelen är att de ger riktigt bra stöd och det kan vara värt att kämpa lite extra för.

adidas349-high

Adidas, 349 kr.

Annons
fashionablefit-for-nly-sport-299kr

Fashionablefit for NLY Sport, 299 kr.

stayinplace599-high

Stay in place, 599 kr.

Annons
casall499krhigh

Casall, 499 kr.

Mer om BH:ar från ELLE!

Årets festligaste månad – här är 5 BH:ar att älska sönder

Så får du din bh att hålla längre – 7 tips

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons