Så påverkas du av att sträckkolla på tv-serier

24 aug, 2017 
AvSofia Börjesson
Tiden då man tvingades vänta en vecka på nästa avsnitt är i stort sett förbi. Men det nya beteendet att maratontitta på serier kan tyda på bristande självkontroll och innebära såväl sömnproblem som ökad risk för depression, enligt flera studier.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi minns den tid då vi tålmodigt fick vänta en vecka för att, på samma tid och samma kanal, få svar på en cliffhanger i Rederiet eller Tre kronor. Vad skulle Sten Frisk hitta på härnäst? Om en vecka kunde du få svaret – om det inte var något stort sportevenemang som snodde åt sig tablåtiden förstås.

Läs också: Mindhunter är Netflix-dramat om verkliga seriemördare som du inte får missa

Nu för dagarna behöver vi inte vänta alls. Vi kan plöja avsnitt efter avsnitt av våra favoritserier i långa maratonsittningar – och vi älskar det. Beteendet har ökat de senaste året, särskilt bland unga. I en belgisk studie har man kunnat se att mer än 80 procent av unga ägnar sig åt att sträckkolla på serier. Och enligt samma studie ser man i snitt tre till fyra avsnitt under en och samma sittning.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

På engelska kallas det ”binge watching”. Och binge betyder i princip överdriven konsumtion och kan liknas vid frosseri. Så vad gör detta seriefrossande med vår hälsa? Den tidigare nämnda belgiska studien har bland annat visat att det finns en koppling mellan ungas maratontittande och sömnbrist.

Annons

Läs också: Nu höjer Netflix sina priser – utan att informera kunderna

De som fastnar framför skärmen löper 98 procent högre risk för dålig sömnkvalitet, och ju mer de tittar desto sämre sover de.

– Tv-serier som lämpar sig för att sträckkolla på har ofta en komplex berättarstruktur som helt absorberar tittaren. Detta intensiva engagemang med tv-innehåll kan kräva en längre period för att ”varva ner” innan man går och lägger sig, vilket påverkar sömnen i sin helhet, förklarar Jan Van den Bulck, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Läs också: Netflix och Paul Greengrass gör film om massmordet på Utøya

En tidigare studie har även kunnat koppla serietittandet med bristande självkontroll, ensamhet och depression. I den rapporten liknar forskarna beteendet vid ett drog- eller alkoholberoende då belöningssystemet i hjärnan aktiveras på ett liknande sätt.

Men serietittandet är inte enbart av ondo. Enligt samma studie kan serietittandet även vara ett sätt att knyta an till andra. Det beror på att det skapar en känsla av samhörighet i och med att man kan diskutera serien med sina vänner, menar forskarna.

Källa: CBS, Dagens Hälsa, Doktorn

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons