Så många timmar ska du sova per natt om du vill hålla dig frisk

Så mycket sömn behöver du

Hur många timmar sover du per natt? Att sova mindre (och även mer) än vad forskare nu rekommenderar kan skada ditt hjärta.
13 september, 2018

Att sova bra är viktigt för hälsan. Det är under sömnen som kroppen bearbetar alla intryck från dagen som gått och återhämtar sig. Dålig sömn under en längre period är skadligt och bland annat hjärtat riskerar att fara illa.

Nu vet forskare exakt hur länge du ska sova per natt för att få ett så friskt hjärta som möjligt. Den optimala siffran ligger på 6-8 timmar per natt, men mindre än så – och även mer – kan påverka hjärtat negativt.

Kan utveckla kärlsjukdomar eller stroke

Den nya studien visar att risken för att såväl utveckla som att dö av kärlsjukdom eller stroke ökade för deltagarna som sov mindre eller mer än rekommendationen.

Mest utsatta var faktiskt sjusovarna. Där kunde forskarna se en förhöjd risk på hela 33 procent över de kommande nio åren. För gruppen som sov under 6 timmar per natt låg den siffran på 11 procent.

– Mer forskning krävs på området för att veta exakt varför det är såhär, men vi vet att sömn påverkar olika biologiska processer, till exempel blodtrycket, inflammationer och glukosmetabolismen. De har i sin tur alla inverkan på hjärt- och kärlsjukdomar, säger läkaren Epameinondas Fountas till The Independent. 

Men du behöver inte oroa dig om du slarvar med sömnen någon gång ibland. Dock bör du uppsöka läkare om du lider av ihållande sömnproblem.

Läs mer:

12 matvaror som gör dig sömnig – och 11 som håller dig vaken

10 riktigt galna saker folk har gjort på grund av sömnbrist

Sömnexperten: Därför rycker du till – precis innan du somnar