Psykologen: Därför är det viktigt att ha en hobby

29 nov, 2017 
AvELLE -redaktionen
Låter du andras intressen gå före dina egna? Sluta med det! ELLE förklarar varför alla vinner på att du prioriterar din fritid och gör din hobby helig.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Grattis! Exakt nu, när du slappar på soffan eller ligger i skumbadet med senaste ELLE i händerna, gör du något riktigt bra för dig själv: du värnar om din fritid. I princip omöjligt att lyckas med mellan dagishets, pendlarpanik, middagsfix – och just ja, släktkalaset på lördag. Inte är det särskilt lätt att hinna med träningspasset heller (vardagsstressens svettattacker räknas inte). Eller läsa boken du köpte på bokrean … förra året. Att gå den där keramikkursen du alltid drömt om förblir nog tyvärr en dröm.

Vikten av återhämtning

Vi gör faktiskt oss själva en stor otjänst när vi struntar i våra egna intressen eller bortprioriterar att ha en hobby. Det menar psykolog Anna Bennich Karlstedt. För att orka med vår stressiga vardag behöver vi återhämtning – och ett av de mest effektiva sätten att fylla på med energi är att göra något roligt och kravlöst. Att dammsuga eller snabbt slänga ihop middagen är alltså inte den bästa vägen till ett zen sinne.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– När vi känner oss stressade är det återhämtning vi måste jobba på. Att ha fritidsintressen tillför oss massor. Det är delvis sådana saker som gör livet roligt och stimulerande, förklarar Anna.

Susan Sarandon älskar bordtennis, Eva Longoria spelar klarinett och Meryl Streep stickar. Men enligt SCB:s tidsundersökning lägger vi kvinnor överlag inte alls lika mycket tid på våra intressen som män. Kvinnors fritidsperioder är i snitt 20 minuter kortare per dag (tänk, det blir drygt två timmar i veckan). Samma undersökning visar också att det lönar sig att vara singel: kvinnor som bor ensamma har ungefär 20 minuter mer tid till intressen än kvinnor i en relation. Scenariot: Du kommer hem från jobbet. Du skulle vilja snöra på dig springskorna och ge dig ut på en skogsrunda (eller, för all del, sparka av dig skorna och parkera dig i soffan framför senaste avsnittet av Modern family). Om det inte funnits så mycket annat du måste göra … För trots att klyftan när det kommer till vem som gör mest arbete i hemmet minskat, lägger kvinnor fortfarande 20 procent mer tid på det obetalda hushållsjobbet än män. Anna Bennich Karlstedt menar att grunden till detta uppkommer redan när vi är barn. Flickor och pojkar fostras olika när det gäller att ta ansvar för andra. Redan i tidig ålder får pojkar mer hjälp med till exempel påklädning på dagis medan flickor i samma ålder förväntas klara det själva, visar studier. Ett tankesätt som följer med oss in i vuxen ålder.

Annons

Skillnaden mellan män och kvinnor

– Män har lättare att prioritera sin egen tid, kvinnor får lättare dåligt samvete och gör andra val. Men om man aldrig ger sig själv utrymme för kravlös återhämtning kan det i värsta fall leda till utmattning, säger Anna.

Samma prioriteringsordning gäller även plånboken. Enligt Sifos undersökning Intressekompassen lägger vi svenskar i snitt dryga tusenlappen på utrustning, avgifter eller andra kostnader kopplade till våra intressen varje månad. Här är det dock inte lika för alla som gäller: män lägger drygt 20 procent mer pengar på fritidsintressen än vad vi kvinnor gör.

Carita Håkansson är hälsoforskare vid Lunds universitet och har under flera år undersökt vad som får kvinnor att må bra och dåligt i vardagen. Även hennes forskning har kommit fram till att den bästa återhämtningen är att göra något roligt på fritiden – men att kvinnor helt enkelt är ovana vid att prioritera sina egna behov före andras. Det kan bli väldigt tydligt i en heterorelation.

Annons

– Om pengarna till exempel inte räcker till bådas intressen i ett hushåll så prioriterar kvinnor inte sig själva på samma sätt, säger hon.

Old habits die hard brukar man säga. Och det stämmer alltså även när vi pratar om hobbyer – eller snarare frånvaron av dessa. Även förväntningarna som finns på kvinnorollen, och som vi lätt internaliserar, bidrar till att många kvinnor struntar i att prioritera sin fritid. Carita Håkansson menar att alla har en viss mängd resurser att göra av med och att många kvinnor engagerar sig i saker som de egentligen inte har varken ork eller lust till. Varför? Kanske upplever man att man som kvinna förväntas bli klassförälder, vara den perfekta värdinnan, ha ett välstädat (och snyggt!) hem och samtidigt ta hand om den gamla släktingen. Carita Håkansson tycker att vi ska strunta i mycket av det vi kallar måsten.

– För att livspusslet ska fungera är det viktigt att göra roliga saker. För att få tiden till det måste du ifrågasätta dina val och fundera över vad du faktiskt skulle kunna plocka bort!

Annons

Utöver att rannsaka sig själv, vad kan man göra för att få en mer jämställd fritid?

Lever man i en relation tycker Anna Bennich Karlstedt att nummer ett är att prata med sin partner. Kvinnor är i högre grad drabbade av stressrelaterade sjukdomar och för att lösa det måste alla hjälpas åt. Både män och kvinnor måste träna sig i nya sätt att förhålla sig till sin egen tid och andras behov. Oavsett om man lever med en kvinna eller man är ett rent praktiskt sätt att göra detta att föra dagbok över vem som gör vad och hur mycket tid varje person har till just sina intressen.

– Det är inte för att eftersträva millimeterrättvisa, men för stora skillnader i en relation är sällan bra och brukar leda till större svårigheter längre fram, säger hon.

Foto: Anja Forsnor

Läs mer:

Sugen på en ny hobby? Här är hetaste Pinterest-trenderna 2019

Skaffa en hobby i höst – 6 saker du kan lära dig på Youtube

18 enkla tips som ökar din träningsmotivation

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons