Preventivmedelsapp anmäls – efter 37 oönskade graviditeter

Appen Natural cycles visar om du är fertil eller ej.

Södersjukhuset anmäler appen Natural Cycles till Läkemedelsverket. "Vi ser ett antal oönskade graviditeter", säger barnmorskan Carina Montin.
10 januari, 2018

Sedan september 2017 har 37 kvinnor som använt preventivmedelsappen Natural Cycles gjort abort på Södersjukhuset. Det har lett till att sjukhuset nu anmäler appen till Läkemedelsverket, rapporterar Aftonbladet.

– Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi nu detta till Läkemedelsverket, säger barnmorskan Carina Montin till nyhetsbyrån Siren.

Den populära preventivmedelsappen Natural Cycles visar vilka dagar i månaden som användaren är fertil eller ej. Det räknar appen ut genom att man mäter sin kroppstemperatur varje morgon, temperaturen ska vara en indirekt mätning av hormonnivåerna vilket bestämmer huruvida det är en ”röd” (fertil) eller ”grön” (inte fertil) dag.

Enligt Natural Cycles är appen lika säker som p-piller, och i en studie som publicerats på hemsidan går det att läsa följande:

Vid typiskt användande har appen en felfrekvens på 6,8, vilket innebär att totalt 6,8 kvinnor av 100 blir gravida under ett års användning. Det kan ske på grund av andra anledningar, såsom exempelvis oskyddat samlag under röda dagar. Effektiviteten är därmed 99 % för perfekt användning och 93 % för typisk användning.

Bakom appen står Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl som själva letade efter ett effektiv och naturligt preventivmedel men inte hittade något de var nöjda med. Med en bakgrund inom fysiken där de båda forskat under flera år tillämpade de sina kunskaper inom avancerad matematik och dataanalys på en lösning; en algoritm som korrekt detekterar och förutser ägglossning och fertilitet. Till en början använde de den för eget behov men de insåg snart att fler borde ha nytta av den och bestämde sig då för att utveckla en app.

I november drog Natural Cycles in en kvarts miljard kronor. Grundarna säger till Breakit att det är tråkiga nyheter att kvinnor har fått göra abort efter att de har använt appen, men att inget preventivmedel är 100 procent säkert. Elina Berglund Scherwitzl menar också att siffran inte är oväntad med tanke på hur stor del av marknaden bolaget har.

– Om man tänker från barnmorskans perspektiv är det såklart skrämmande att man fått aborter från ett nytt preventivmedel, säger hon till Breakit.

Kommer det här att avskräcka användare?

– Det är såklart dåligt för oss som varumärke, definitivt.

Blondinbella har i flera medier lyfts som kvinnan bakom appen, det är hon inte. Däremot är hon delägare i företaget och har själv gjort reklam för den i sina kanaler.

I en kommentar till Aftonbladet lägger hon över ansvaret på användarna och poängterar att appen är ett fullgott preventivmedel:

– Det är en termometer du använder vid exakt samma tidpunkt varje morgon, för över din temperatur i appen där vi har en algoritm som visar om du kan vara fertil eller inte. Om du är fertil och visar på röda dagar är det jätteviktigt att man använder sig av kondom eller avslutat samlag och där märker vi att det är användare som kanske inte följer det här riktigt.

 

 

 

Läs mer: Var fjärde kvinna glömmer att ta sitt p-piller – så säker är din preventivmetod