Bästa sättet att minska stress och bli lycklig? Städhjälp och takeaway!

Det går tydligen att köpa lycka för pengar – i alla fall om du köper fritid för dem. Städhjälp och takeaway är tydligen några av de bästa investeringarna i din hälsa som du kan göra.
15 augusti, 2017

Vill du må bättre, känna dig lyckligare och reducera stressnivåerna i ditt liv? Då ska du köpa mer takeawaymat och anlita regelbunden städhjälp.

Detta är slutsatsen av en forskningsrapport från prestigefyllda Harvard Business School och University of British Columbia, där man studerat 4 500 personer i USA, Danmark, Holland och Kanada.

Deltagarna fick motsvarande ungefär 330 kronor i veckan att spendera på antingen prylar eller hushållsnära tjänster. När deltagarna la pengarna på materiella ting upplevde de inga förändringar i välmåendet. Men då de spenderade summan på hjälp i hemmet minskade stressnivåerna medan välbefinnandet ökade.

Du kan med andra ord köpa lycka – i alla fall om det du köper är mer fritid. Genom att lägga pengar på att outsourca hushållsarbete, såsom städning och matlagning, får vi mer tid över att umgås, vila och ägna oss åt fritidsintressen. På så sätt blir vi både gladare och mindre stressade, menar forskarna.

De blev dock förvånade över att inte fler personer lägger pengar på att slippa hushållsarbete – och tror att det handlar om vår lutheranska arbetsmoral, som säger att det är fult att lata sig.

Helt fel tänkt, enligt forskarna – om du tycker att något känns tråkigt, stressigt och ångestladdat har du allt att vinna på att köpa dig fri från att slita ut dig i onödan.

Källa: New York Times
Foto: IBL

 

 

Artikeln publicerades först på Femina.