Läs Cissi Wallins vädjan – efter extremt gravidillamående

Cissi Wallin är gravid, men hittills har graviditeten varit tuff på grund av hyperemesis gravidarum, så kallat extremt gravidillamående. "Jag har spytt i papperskorgar på stan, spytt i vasken hemma för att jag inte hunnit till toan. Har velat krypa ur min egen kropp", skriver hon på Instagram.
07 februari, 2018

I veckan berättade krönikören Cissi Wallin att hon är gravid med sitt andra barn, och hon lät sonen Helmer, 3, kläcka nyheten i en video på Instagram.

Men den första tiden som gravid har inte varit lätt. Wallin har nämligen drabbats av hyperemesis gravidarum, så kallat extremt gravidillamående. I ett inlägg på Instagram skriver hon hur det hela slog till på nyårsafton och att hon sedan dess har kämpat med åkomman som det inte finns något bot på.

”Så vad gör man då? Ptja, eftersom detta är en av alla så kallade kvinnoåkommor (precis som tex endometrios och foglossning) så forskas det inte särskilt mycket på det. Läkare jag snackade med som också haft extremt gravidillamående sa trött att ‘det finns ingen prestige i att forska på detta’. Och att vi som bär barn mest ska stå ut med diverse som drabbar oss på köpet.”

Fick råd för illamåendet

På mödravårdscentralen fick hon rådet att börja dagen med lite salta kex för att stävja illamåendet. Men det har inte varit aktuellt för Cissi Wallin.

”Inga salta kex i världen hjälper när illamåendet intar kroppen likt den värsta bakfylla och sjösjuka (i ett) du nånsin kan tänka dig. När du blir yr så det snurrar i hela kroppen av att scrolla lite på mobilen. När du kräks upp din frukost innan du ens ätit klart den. Jag har spytt i papperskorgar på stan, spytt i vasken hemma för att jag inte hunnit till toan. Spytt i hink bredvid sängen, i bilen, på tåget, i duschen… Har velat krypa ur min egen kropp.”

Och hon avslutar med en uppmaning till läkare och forskare om att ta sig an dessa åkommor som det allt för sällan forskas på.

”Fan heller att vi bara ska finna oss i alla dessa så kallade kvinnoåkommor och lära oss härda, ännu bättre än vi redan gör. Snälla läkare och forskare – bli ännu bättre på att kavla upp ärmarna tillsammans för att knäcka dessa koder. Vi är många som kan bjuda på er finlunch som tack för besväret. ”

LÄS MER:

Här visar Sanna Lundell upp gravidmagen för första gången

Så påverkas din hjärna när du är gravid

Foto: IBL