Känner du starkt obehag av att vara ensam? Det finns en förklaring

18 feb, 2019 
AvEmma Castman
Behöver du ha människor omkring dig för att på riktigt känna dig lugn? Då kan du ha autofobi. En vanlig, men påtaglig fobi som gör att det känns jobbigt att vara ensam.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Du vaknar upp på morgonen efter en heldag med dina vänner men hinner inte ens resa dig upp från sängen innan en tryckande känslan av obehag har spridit sig genom kroppen. Alla är borta och du är ensam kvar.

Känner du igen dig?

Det är många som kan relatera till obehaget av att vara ensam, men det är få som känner till anledningen till varför man känner som man gör. Faktum är att det finns ett specifikt namn på rädslan över att vara ensam – nämligen autofobi.

Vanlig fobi som kan ha stort inflytande på ens liv

Alla reagerar olika på ensamhet – en del upplever det som något positiv och uppfriskande, medan andra känner obehag. Och när känslan övergår till en extrem, intensiv och irrationell rädsla över att vara ensam kallas det för autofobi.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Autofobi är ganska vanligt, och i de flesta fall är rädslan så pass kontrollerad att den inte är farlig. Däremot kan den ha stor inverkan på ens liv.

Annons

”För de som är rädda för att vara ensam är det här en rädsla och fobi som har stort inflytande över hur personerna i fråga väljer att leva sina liv”, säger psykologen Jill Squyres i en intervju med Women’s Health.

Så vet du om du har autofobi – och det går att göra

Ett tecken på att du har autofobi är att du känner att du måste ha andra människor omkring dig för att känna dig tillfreds – även när du befinner dig på platser som du borde känna dig lugn på, som till exempel i ditt eget hem.

Om den känslan inträffar ett par gånger är det så klart helt normalt. Men när du märker att sinnesstämningen återkommer gång på gång kan du ha autofobi.

Påverkar rädslan ens liv i hög utsträckning kan det vara läge att prata med någon professionell. Men enligt psykologen Jill Squyres går det oftast att träna bort fobin på egen hand, bland annat genom yoga och meditation – men också genom något så enkelt som att öva på att vara ensam.

Annons

Jill Squyres rekommenderar att man börjar med ett mindre mål, som till exempel att vara ensam 15 minuter om dagen i en vecka. Därefter ökar man tiden till 30 minuter, och så fortsätter det. Vetskapen om att man klarar av att vara ensam kan nämligen hjälpa en att bli mer bekväm i situationen – och på sikt till och med känna harmoni.

”Att känna sig bekväm i sig själv är viktigt för att känna känslomässigt välbefinnande”, säger Jill Squyres.

Foto: TT/Shutterstock

Källa: Women’s Health

Läs mer:

Hanna Hellquist: ”Hur svårt kan det vara att vara ensam?”

8 personlighetsdrag som kännetecknar en ensamvarg

Bucket list: 10 resor alla kvinnor borde göra i sitt liv 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons