Josefin Eklund lyckades få sin arbetsplats menscertifierad

01 apr, 2019 
AvSofia Börjesson
Josefin Eklund och ett mensskydd.
App-företaget Forza Football är på väg att bli Sveriges första menscertifierade arbetsplats, och det är tack vare Josefin Eklund som pitchade idén till chefen!
Annons

Varje månad får Josefin Eklund, 26, så ont i huvudet att hon måste sjukanmäla sig från jobbet. Orsaken stavas PMDS och är en svårare form av PMS, men det dröjde innan Josefin förstod att huvudvärken hade med hennes mens att göra.

– Jag trodde bara att jag hade väldigt dåligt immunförsvar som fick migrän varje månad, säger hon.

Det var först när hon började skriva ner sina symtom som hon insåg att huvudvärken återkom samma datum varje månad. Under en fika med kompisen Rebecka Hallencreutz, som råkar vara en av grundarna till organisationen Mensen, berättade Josefin om sina besvär, och om rädslan för att kollegorna skulle dra felaktiga slutsatser kring hennes frånvaro.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– Hon berättade att de hade en idé om att börja menscertifiera arbetsplatser. Jag ringde min chef, Patrik Arnesson, direkt för att pitcha att vi skulle bli pilotföretag för projektet och han tvekade inte en sekund.

Några månader senare beviljades Mensen en halv miljon kronor av Jämställdhetsmyndigheten, och projektet kunde dra igång. Hösten 2019 ska certifieringen vara färdig, och om allt går som det ska blir app-företaget Forza Football i Göteborg Sveriges första menscertifierade arbetsplats – tack vare Josefin Eklunds och Mensens initiativ.

Annons

Varför ska man menscertifiera sin arbetsplats?

– För att göra arbetsplatsen till en bättre plats, både för de som menstruerar och inte. Genom att arbeta bort menstabut, utbilda de anställda i vad som händer med kroppen samt förbättra arbetsvillkoren – exempelvis genom att erbjuda sanitära produkter och vilorum, ge möjligheten att skjuta upp arbete eller att jobba hemifrån vid behov – skapas ett bättre arbetsklimat som kan ge rum för ökad produktivitet och ökat välmående, säger Josefin.

– Du är trots allt på arbetsplatsen väldigt många timmar av din vakna tid, så det är lika bra att göra den så bra som möjligt om man kan.

Målet: Minska mens-tabut

Menscertifieringen innebär inte att man måste berätta om sin PMS, men målet är att alla ska känna sig trygga att kunna göra det om det vill – precis som när man är febrig eller förkyld.

– Förut var jag rädd för att mina kollegor skulle dra egna slutsatser om mina sjukanmälningar, men nu när vi implementerat projektet är jag istället öppen med det. Och det gör att folk förstår och jag känner inte längre någon oro över vad någon tänker. Istället för att ta en sjukdag kan jag skjuta upp mitt arbete, och fortsätta när jag mår bra igen, förklarar Josefin.

Annons

Andra företag inspireras

Sedan mensprojektet inleddes har andra Göteborgsbaserade startups blivit inspirerade att utrusta sina toaletter med mensskydd, något som Josefin ser som en av många positiva effekter av certifieringen.

– Det är ett enkelt steg i rätt riktigt, säger Josefin och fortsätter:

– Men för mig har det kommit att handla om något större än själva menscertifieringen, det handlar om att prata om kvinnokroppen och att skapa respekt och förståelse för den. Att inte behöva skämmas för att prata om det mest naturliga som finns, det är egentligen helt sjukt att det ser ut som det gör i dag.

Foto: William Hellström

Läs mer:

Annons