Fråga löparcoachen: Vilka benövningar är bäst när man ska börja löpträna?

18 maj, 2016 
AvLisa Arnell
Löparsäsongen är i full gång! Passa på att ställa vilken fråga du vill till vår löparcoach. Hur ska man äta? Vilka styrkeövningar är bäst för benen? Hur ska man intervallträna? Inga frågor är för stora eller för små.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Team ELLE springer och tränar vidare mot nya, snabba kilometrar. I juni är det dags för vårt sommarlopp ihop med er läsare (redan fullbokat) och i augusti väntar Midnattsloppet som är det stora målet. Vi tränar tillsammans med adidas och vår löparcoach Charlotte från RunDay. Förutom att hon har satt upp träningsprogram så svarar hon även på alla frågor vi har – och du kan också få svar på dina frågor. Skicka in dem till [email protected] så skickar vi vidare frågan och lägger upp svaret på elle.se senare. Idag: Bästa benövningarna inför löparsäsongen.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

FRÅGA: Det man absolut inte vill när man börjar löpträna är ju att bli skadad och komma av sig. Jag är helt med på att man ska träna benen men vad ska man prioritera? (hinner inte allt). Så: Om jag ska fokusera på tre övningar för benen som är bra när man börjar löpträna, vilka är det?

Charlottes svar: Det finns mängder med bra övningar för att stärka upp benen och det bästa är att variera övningarna för att kroppen ska få så allsidig träning som möjligt. Här är tips på tre bra övningar.

Annons

Knäböj mot box

Aktiverade muskelgrupper: Insida lår, framsida lår och säte.

Gör så här: Stå i grundposition med en box eller liknande strax bakom fötterna. Böj på knäna och gå ned så djupt att rumpan nuddar boxen. Återgå till stående position och pressa fram höften. Tänk på att sträva uppåt med bröstet.

Bulgarian split squat

Aktiverade muskelgrupper: Insida lår, framsida lår och säte. Syftet är också att öka kroppskontrollen.

Gör så här: Stå med ena foten bakom dig på en box eller liknande och andra foten rakt under dig. Sjunk ned så djupt du kan genom att böja det främre benet. Pressa dig sedan tillbaka upp till utgångspositionen.

Sträva efter att hålla upp bröstet, ryggen rak och främre knäet i samma riktning som tårna.

Skridskohopp

Aktiverade muskelgrupper: Framsida lår, utsida säte, vader och fotleder. Övningen är även bra för balans och flås.

Gör så här: Hoppa åt sidan och landa på ena foten med mjukt och böjt knä. Låt den andra foten vara i luften, snett bakom dig. Hoppa åt andra sidan utan att sätta i det bakre benet. Vid landningen ska du böja på det benet du landar på och gå ned så djup du kan. Tänk på att överkroppen hela tiden ska vara riktad framåt för optimal rörelsekontroll och balans. Börja långsamt och mjukt för att få in rätt rörelse. Sträva efter att gå så djupt att du nuddar golvet med fingertopparna.

Läs mer om team ELLE, våra träningspass och allt roligt vi gör här >

Adidas_WhyIRun_Elle_106
Annons