Forskning: Människor som går snabbt lever längre

05 jun, 2018 
AvElsa Sjögren
Går du snabbare än genomsnittet? Ny forskning visar att du kommer att leva längre.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Är du en av de som suckar besvärat när människorna framför dig på gatan går i snigeltakt? Grattis! Ny forskning visar att du förmodligen kommer att leva längre, skriver Daily Mail. Enligt en studie publicerad i British Journal of Sports Medicine så minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med 20 procent om du går i en normal, medelsnabb takt, detta jämfört med personer som går långsamt.

Studien, som även Hälsoliv har skrivit om, visar också att de som går i raskt tempo (alltså ännu snabbare än medelsnabbt) minskar risken med 24 procent. Allra störst skillnad är det för personer som är över 60 år och går i raskt tempo, för dem minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med 53 procent.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Men vad räknas då som raskt tempo? Enligt en av forskarna bakom studien är det 5-7 kilometer i timmen, men det beror även på hur vältränad du är. Ytterligare ett sätt att avgöra om du går fort är om du blir andfådd och lite svettig.

I studien jämförde forskarna dödsorsaker för 50 000 personer som tidigare fått uppge hur snabbt de brukar gå. Man tog även hänsyn till saker som deltagarnas kön, ålder och BMI.

Läs också:

Så många koppar kaffe ska du dricka för att leva längre

Kvinnor som får barn vid högre ålder kan leva längre

Kryddstark mat kan göra så att du lever längre

Foto: Imaxtree

Artikeln publicerades först på Baaam.

 

Annons