Forskare: Därför kan sötningsmedel skada din tarmflora

10 okt, 2018 
AvEmma Castman
Så påverkar sötningsmedel kroppen.
Tillhör du dem som föredrar att äta sockerfri yoghurt till frukost och dricka lightläsk till lunch? Då är det kanske dags att tänka om. Nya forskningsrön visar nämligen att den typen av kost kan skada din tarmflora.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Sötningsmedlets vara eller icke vara har länge varit en omdebatterad fråga. Vissa menar att sötningsmedel är lika ohälsosamt som vanligt socker, medan andra hävdar att det definitivt är ett bättre alternativ. Forskningen är pågående, och det kommer ständigt nya rön inom ämnet. Nu senast publicerades en rapport i den vetenskapliga tidskriften Molecules och där står det att sötningsmedel visst kan påverka oss negativt.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Studien är gjord på möss och forskarna har undersökt hur konsumtionen av sex olika sötningsmedel (aspartam, sukralos, sackarin, neotam, advantame, och acesulfamkalium) påverkade deras matsmältningssystem och tarmflora. Samtliga sötningsmedel är godkända av ”Food and Drug Administration” (Livsmedels- och läkemedelsmyndigheten i USA) och är vanligt förekommande i lättprodukter och livsmedel utan tillsatt socker.

Ny forskning visar att sötningsmedel kan vara farligt för din hälsa.
Livsmedel med sötningsmedel har ökat explosionsartat den senaste tiden.

Livsmedelverket om sötningsmedel

Forskarna kunde se att bakteriefloran i mössens matsmältningssystem tog skada vid en given koncentration av sötningsmedel. Det räckte med att mössen kom i kontakt med så lite som ett milligram per milliliter sötningsmedel och bakterierna påverkades negativt. Samma bakterier som undersöktes finns hos oss människor och forskarna har därför dragit slutsatsen att sötningsmedel visst kan påverka vår hälsa negativt.

Annons

Till det otäcka hör att många av oss konsumerar sötningsmedel utan att veta om det. Livsmedel med sötningsmedel har nämligen ökat explosionsartat den senaste tiden och för ett otränat öga kan det vara svårt att urskilja vad som innehåller riktig sötning och inte. Som tur är får sötningsmedel bara användas i lättprodukter och livsmedel utan tillsatt socker i Sverige. Livsmedelsverket informerar även om att de sötningsmedel som används som tillsatser har bedömts som helt säkra. I frågan om hur ämnena påverkar bakteriefloran i människors tarmar och vilka konsekvenser det kan få menar Livsmedelsverket är ett komplicerat område där de väljer att följa aktuell forskning. I dagsläget har inga direktiv förändrats.

Symtom på skadad tarmflora

Oavsett om de nya forskningsrönen stämmer eller inte är det så klart viktigt att vara vaksam på hur tarmfloran mår – och vad man stoppar i sig. Det är nämligen floran som hjälper oss att utvinna energi från maten vi äter, och som saktar ner tillväxten av skadliga bakterier i våra tarmar.

Här är några vanliga symtom på skadad tarmflora som är bra att hålla koll på:

  • Uppsvälld buk
  • Förstoppning
  • Återkommande diarré
  • Dålig lukt från din avföring
  • Gaser
  • Smärtor i buken
  • Matsmältnings- och tarmproblem
  • Vit tunga
  • Matintolerans

Källa: Molecules, Livsmedelsverket

Bildkälla: IBL

Läs mer:

Här är 9 nyttiga saker som kroppen gillar – och som är bra att få i sig varje vecka

Mia Clase från Food Pharmacy om sina livsstilsvanor

Så äter vi 2019 – 6 mattrender att hålla koll på

Annons