Får du hemska tankar ibland? Här är anledningen

09 feb, 2016 
AvJoel Linde
Det finns oftast en naturlig förklaring till varför du får hemska tankar.
Har du också haft tankar som känns så hemska att du inte ens kan prata om dem? Du behöver inte vara orolig, för det finns en fullt naturlig förklaring till det.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Har du någon gång stått på en bro och plötsligt tänkt på hur lätt det skulle vara att hoppa över räcket? Eller kanske har du gått med ett litet barn i famnen och sett framför dig hur du släpper det nedför en trappa? Det finns många obehagliga tankar som kan tränga sig in i våra huvuden, men oftast är det inget att oroa sig för.

– De flesta människor har sådana tankar, det är normalt. Det kommer lite med att kunna tänka, att alla slags tankar ingår och strömmar in i medvetandet, säger Erik Andersson, psykolog och medicine doktor på Karolinska institutet.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Förut ansågs det att endast människor med tvångssyndrom tänkte så, men när det senare gjordes anonyma enkätstudier framkom det att mellan 80-95 procent sade sig göra det, säger Erik Andersson.

I sitt arbete träffar han väldigt ofta människor som är rädda för vad som pågår i deras huvuden. Bland det vanligaste han möter är föräldrar som tänker att de skulle skada eller ha ihjäl sina barn.

Annons

– Då är det ofta människor som har börjat undvika de här situationerna där tankarna uppstår och som har börjat tänka att det är farligt att ha dem. Då är en del av behandlingen att normalisera dem, för att tänka är inte samma sak som att göra.

Då kan det klassas som tvångstankar

Om du på allvar börjar oroa dig för det du tänker och aktivt försöker bli av med bilderna i huvudet kan det klassificeras som tvångssyndrom, eller tvångstankar, och i sådana fall rekommenderar Erik Andersson att man söker hjälp. Men han vill också skilja på två olika situationer.

– Jag vill poängtera att detta handlar om tankar som väcker ångest och är “jagfrämmande”, men det finns också människor som kanske är deprimerade och faktiskt funderar på att ta sitt liv, då ska man ta dessa tankar på allvar och söka hjälp, säger Erik Andersson.

Men för det mesta är det harmlöst, om än fruktansvärt obehagligt. Och att försöka tvinga bort bilderna fungerar tyvärr inte, vilket bland annat en välkänd studie från Harvard har påvisat.

Annons

Men finns det egentligen någon funktion med dem?

Psykologiprofessorn Hannah Reese vid toppuniversitetet Bowdoin i USA har specialiserat sig på tvångssyndrom. Hon skriver i tidskriften Psychology today att dessa obehagliga mentala bilder rent av kan vara ett sundhetstecken.

”I bland kommer sådana tankar till oss just för att vi inte vill agera på det sättet; det är helt enkelt det mest obscena din hjärna kan föreställa sig”, skriver hon.

Erik Andersson resonerar kring dem som en typ av skydd från hjärnans sida.

– Hjärnan letar ständigt efter hot, och de här tankarna är så klart potentiella hot. Så hjärnan noterar dem och varnar oss med ångest.

Med andra ord har du med största sannolikhet ingenting att vara orolig för, även om dessa mentala bilder naturligtvis kan vara väldigt obehagliga.

Läs mer:

7 psykologiska knep manipulativa personer använder mot dig

Oroar du dig hela tiden? Här är vardagsknepen som hjälper

Därför blir du förälskad i en viss person 

Annons