Experten: Så slutar du vara en people-pleaser

25 sep, 2018 
AvAnaïs González Cruz
Sluta vara andra till lags
Strävar du ständigt efter att göra andra till lags? Lägger du aldrig fokus på dig själv? På sikt kan det göra dig såväl olycklig som deprimerad.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att vilja göra människor glada är inget negativt i sig, men det kan också leda till att du värderar andras lycka högre än din egen. Kanske anpassar du dig också efter omgivningen alldeles för ofta. Då kan du vara en people-pleaser, ett beteende som faktiskt är destruktivt.

Är du en people-pleaser?

Enligt terapeuten Kati Morton handlar det om att hitta en balans i relationerna du har runt omkring dig – och även våga ifrågasätta dem.

– Om du alltid är den som kompromissar och även ger mer än du får tillbaka så kanske det är dags att fundera på om det verkligen är en hälsosam relation, säger hon till Refinery 29 och fortsätter:

– Man kan bli väldigt olycklig och deprimerad av att ständig försöka komma överens med alla.

Känner du igen dig? Fundera isåfall på vad du vill få ut av dina relationer och i vilka situationer du viker dig för andra. Fråga också dig själv varför tanken på att inte bli uppskattad av alla är så skrämmande.

Annons

– När vi hela tiden ger till andra så tänker vi oftast inte så högt om oss själva. Påbörja och avsluta varje dag med att tänka på tre till fem saker som du uppskattar om dig själv och din vardag, menar Morton.

Att fokusera på sig själv kan vara svårt för en people-pleaser, framför allt vad alla andra ska tycka om saken. Men att säga nej till något behöver inte betyda att du avvisar en person, på samma sätt som du kan vara oenig med någon utan att vara otrevlig. Och det kan de flesta förstå!

Är du ändå orolig för att missuppfattas föreslår Morton att du helt enkelt pratar med de i din närhet.

– Du behöver inte berätta exakt vad det handlar om utan bara förklara att du vill kommunicera på ett nytt och tydligare sätt.

Försök också att sätta ner foten nästa gång du träffar den där kompisen som bara pratar om sig själv jämt. För hur bra vänner är ni då egentligen?

Här kan du läsa mer om när det är dags att göra slut med en vän!

Foto: Stella Pictures

Läs mer:

Vid den här åldern är din självkänsla som bäst

Så lyckas du med din omstart – experten tipsar

Undersökning: Din personlighet blir bättre med åren

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons