Därför kan du bli en bättre löpare om du äter mer choklad!

01 nov, 2016 
AvLisa Arnell
Är choklad den nya energiboostern och träningstrixet? Nja, riktigt så enkelt är det kanske inte. Men en ny studie visar att choklad kan förbättra syreupptagningsförmågan och göra dig till en bättre löpare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vad det handlar om är att förbättra det som brukar kallas löpekonomin, dvs att inte bara ha koll på hur mycket syre du kan andas in när du löper utan även hur stor del av det syret som du kan förbruka när du är ute och springer.

LÄS OCKSÅ: 5 hälsofördelar med att äta choklad

40 gram om dagen i två veckor har visar sig förbättra både löpekonomi och syreupptagningsförmåga. Det är samma effekt som man får av rödbetor som har konstaterats, men istället för rödbetans nitrater är det chokladens flavonoler som ökar mängden nitrit i kroppen. Och när vi pratar om choklad så är det alltså mörk choklad med en 70-procentig kakaohalt som gäller, inte Marabou schweizernöt.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Och det är i första hand uthållighetsidrotter som löpning, cykling och längdåkning som har nytta av det här.

Dessutom visar studien att flavonolerna (som det finns mycket av i kakao) ökar blodflödet till hippocampus i hjärnan vilket kan göra dig smartare (!).

Foto adidas Källa Journal of the International Society of Sports Nutrition, mer läsning >

LÄS OCKSÅ: 11 livsmedel du trodde var onyttiga som faktiskt är bra för dig

Annons