Därför blir du mer bakfull än din kompis – experterna förklarar

Därför blir du mer bakfull än din kompis

Varför påverkas vissa mer än andra av alkohol och kan man göra något för att minska risken att bli bakfull dagen efter? ELLE har pratat med två sjuksköterskor som reder ut de vanligaste frågorna och delar med sig av de bästa tipsen för att dämpa en bakfylla.
20 augusti, 2019

Vi har nog alla varit där någon gång, huvudet dunkar, tröttheten är påtaglig och illamåendet är ett faktum. Hur länge kan en bakfylla hålla i sig egentligen och var den där sista shoten innan baren stängde i går verkligen värt det? Tankarna snurrar ikapp med allt annat i rummet och samma tanke dunkar som en diskokula i huvudet: Jag ska aldrig dricka en droppe alkohol mer i hela mitt liv.


Därför blir du bakfull

Mindre alkohol betyder en snällare bakfylla. Bildkälla: TT/IBL.

Nej, en bakfylla är sällan värt det och frågorna dagen efter är många.

ELLE har pratat med två sjuksköterskor för att reda ut vad som egentligen händer med kroppen efter att man förtärt ett glas för mycket – och tagit reda på vad man kan göra för att dämpa bakfyllan dagen efter. Här är svaren:

Varför blir man bakis?

Hur bakis man blir är till stor del genetiskt bestämt eftersom att alkohol (etanol) metaboliseras i levern av specifika enzymer. Själva bakfyllan beror sedan dels på att du är uttorkad och att det bildas restprodukter från levern när den bryter ner alkoholen, som då kan orsaka att du känner dig illamående. Det finns även andra faktorer som spelar roll i huruvida bakfull man blir. Exempelvis ålder, vad du har ätit både dagen innan och samma dag som du dricker samt hur mycket alkohol du har förtärt dagen innan.

Hur undviker man en bakfylla?

Dagen efter en riktig partykväll kan du egentligen inte göra så mycket då kroppen kommer behöva driva ut giftet från alkoholen. Om du kan är det bra att äta och dricka under dagen för att fylla på med energi. Vissa kan även tycka att det är skönt att ligga i ett svalt mörkt rum, det är dock något som endast kan dämpa symptomen och inget som förhindrar bakfyllan.

Drick varannan vatten och bli mindre bakfull

Varannan vatten är inget skämt! Bildkälla: TT/IBL.

3 tips för att dämpa bakfyllan

1. Undvik uttorkning

Alkohol gör att utsöndringen av hormonet vasopressin (antidiuretiskt hormon, ADH) minskar, vilket gör att vi kissar mer. Detta måste vi kompensera upp för att inte bli uttorkade. Uttorkning kan nämligen ge bakis-symptom som hjärtklappning, törst och illamående. Drick därför mycket vätska och ät mat som innehåller salt. Saltet kan hålla kvar vätskan i kroppen istället för att vi kissar ut den på en gång.

2. Undvik lågt blodsocker

Alkohol bidrar även till att mer insulin utsöndras i kroppen vilket kan ge upphov till lågt blodsocker. Det kan i sin tur bidra till att man mår illa, känner sig skakig och blir trött. Undvik detta genom att äta något innan du går i säng kvällen innan och försök äta små mellanmål dagen efter.

3. Sluta dricka i tid och glöm inte vattnet

Kort och gott: drick helt enkelt inte för mycket och sluta dricka alkohol i tid. Kom också ihåg varannan vatten. Det är inget uttryck som man säger för att det är kul, det gör verkligen skillnad.

Bildkälla: TT/IBL

Läs mer:

Färgen på vinet avgör hur bakfull du blir – kan du gissa vilken sort som är värst?

8 fördelar med att vara bakfull – även om du mår dåligt

Vetenskapen tar kål på bakismyterna