Chokladen som hjälper mot och lindrar mensvärk

07 nov, 2016 
AvLisa Arnell
Har du mensvärk och är sugen på choklad? Snart finns en choklad som botar menssmärtor, enligt ett företag i Schweiz.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Drabbas du också av smärtor när det är dags för mens? Du är inte ensam, de flesta kvinnor upplever någon gång obehag och smärta under menstruation. Lägg till att problemet återkommer varje månad under stor del av livet, då är det inte konstigt att alla typer av hjälp och botemedel är välkomna.

Ofta nämns choklad som en hjälpande vän när hormoner och mensmagen bråkar. Chokladen höjer nivåerna av ”måbra-hormonet” serotonin i kroppen, vilket många tycker lindrar när mensvärken är som värst. Det finns också örter med liknande effekter, och nu vill en chokladtillverkare kombinera allt detta i en och samma produkt.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Elsa Billgren äter en chokladkaka.
Chokladen som ska lindra mensvärk säljs snart i Schweiz!

Nu ska det tydligen finnas en ny choklad som botar kramperna vi kvinnor drabbas av en gång i månaden – aka helvetesmensvärken. Det är en ny choklad som kallas Frauenmond (fritt översatt till typ kvinnomånaden) som tagits fram i Schweiz av ett företag som, passande nog, heter Chocolate with Love.

Annons

Så fungerar chokladen som ska hjälpa mot mensvärk

Det handlar om örter och kemi. Skaparen Marc Widmer beskriver sin choklad som ”harmoniserande” och ”lugnande” och säger till till den schweiziska tidningen 20 minuter att de ”vill göra menstruationsdagarna för kvinnor med bekväma”.

Chokladen är ursprungligen inspirerad av ett organiskt te och fungerar genom att kombinera det kemiska ämnet serotonin (som finns i kroppen) och teobromin (som finns i kakao) med ett helt gäng kramp– och smärtstillande örter. När man har menstruation så dippar serotoninnivåerna i kroppen och sammansättningen i chokladen ska fylla på de nivåerna samtidigt som de ska lätta kramperna.

Chokladen ska så klart inte användas som medicin, säger Widmer, men är en hjälp för att lätta på kramper och smärta under menstruationsperioderna.

Det är bara ett problem. Eller egentligen två. 1) Ingen tillverkar chokladen, just nu är allt crowfundat. Du kan gå in och stötta produktionen som skaparen själv hoppas ska finnas på hyllorna i Asien (!) under 2017. Och 2) just nu är chokladkakan rätt dyr: priset just nu är ungefär 13 USD vilket ju är rätt dyrt. Men om det funkar kanske det lätt är värt det!? Hur länge effekterna av chokladkakan håller i sig framgår dock inte.

I väntan på att chokladkakan finns att beställa hem kan du göra en egen liten örtblandning för att lindra kramperna, se receptet på Måbra.com här.

Mer om mens och mensvärk:

Så optimerar du träningen – efter din menscykel

Mensen påverkar prestationen för många kvinnliga idrottare – visar ny undersökning

Varför får vi mens, vad är PMS och hur botas mensvärk?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons