Bucket list: 9 lopp för dig som gillar vin, löpning och resor

24 jan, 2019 
AvNina Nyström
Vin och en kvinna som springer.
Gillar du att dricka vin, springa och upptäcka nya platser? Då är de här loppen som kombinerar vin och löpning något för dig!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Sugen på en annorlunda träningsutmaning i år? Eller tillhör du dem som så att säga behöver mutas lite för att komma ut i löpspåret alls? Här är loppen som passar båda typer! Att man bör dricka med måtta säger sig självt…

9 lopp som kombinerar vin och löpning

Marathon du Médoc

marathon medoc

Var: Bordeaux, Frankrike

När: September

Det kanske mest klassiska och välkända vinloppet av dem alla är Marathon du Médoc – ett lopp som går genom de franska vingårdarna i Bordeaux-regionen. Banan är full av smakprov av både mat och dryck av toppklass – vad sägs om vin, ost, kött och ostron som återhämtning längs banan? Varje år har loppet dessutom ett speciellt utklädningstema, och löparna tävlar i att överträffa varandra – stämningen är på topp kan man säga. Men stanna inte för länge på varje station, loppet har en tidsgräns på 6,5 timmar. Partyt fortsätter i mål, där det bjuds på gott om festligheter.

Annons

Läs mer här

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Half Corked Marathon 18K

Var: British Columbia, Kanada

När: Maj

Inspirerat av Marathon du Médoc, men för dig som inte vill springa fullt så långt, 18 kilometer närmare bestämt. Banan går mellan vingårdarna i Oliver Osoyoos Wine Country och längs vägen bjuds det på upp till ett dussin förfrisknings-stationer, vad sägs om exempelvis vinslushies och sangria? Efter målgång är det bara att hugga in på den ”riktiga” vinprovningen ackompanjerad av livemusik och food trucks. Loppet har blivit så populärt att platserna lottas ut. Och att man inte ska räkna med någon rekordtid säger kanske sig självt – loppet har inte ens tidtagning.

Fueled by Fine Wine Half Marathon

vinlopp

Var: Oregon, USA

När: Juli

Här är loppet där du får jobba för vinet. Den 21 kilometer långa banan ändras varje år, men tack vare den backiga terrängen som vinodlingarna bjuder på kan den sammanlagda stigningen ligga på 300 höjdmeter. Puh. Men oroa dig inte, det finns hela 25 vingårdar som erbjuder törstsläckare på vägen. Anmäl dig tidigt, loppet blir fort fullt.

Läs mer här

Harvest Stompede

harvest stompede Foto: Kathleen Swineheart

Var: Michigan, USA

När: September

Välj mellan halvmara eller mer modesta 5 kilometer mellan vinrankorna. Loppet startar och slutar vid Ciccone Vineyard (jepp, det är Madonnas pappa som äger den). Loppet avslutas med ett hopp ner i ett stort hål med vindruvor. Efter målgång erbjuds även en provsmakningstur med stopp på hela 22 vingårdar.

Läs mer här

Healdsburg Wine Country Half Marathon

healdsburg half marathon

Var: Californien, USA

När: Oktober

Banan bjuder på spektakulära höstvyer över det välkända Sonoma County, och såklart vin på flera vätskestationer längs vägen. Eftersom loppet går av stapeln i slutet av oktober är det även Halloweentema – och eftersom bästa utklädnad vinner pris går löparna självklart all in. I mål bjuds det på vin- och musikfestival på en av gårdarna. Inte pepp på en halvmara? Då kan du välja den kortare varianten Hallowine 5 kilometer istället.

Disney Wine & Dine Half Marathon

disney wine and dine

Var: Florida, USA

När: November

Spring genom tre av Disneys temaparker i kvällsskrud: Animal Kingdom Park, Hollywood Studios och Epcot. Blir du trött kan du göra en peppande high five med Musse, Kajsa eller någon av de andra välkända figurerna. Efter målgång är det hålligång hela natten om du vill – löparna bjuds nämligen på fest på Epcot International Food & Wine Festival. Finns även som 10-kilometerslopp dagen före. Populärt lopp som ofta säljer slut.

Annons

Lär mer här

Wine Run Lanzarote

Var: Lanzarote, Kanarieöarna
När: Juni

Självklart bjuder vinlandet Spanien på vinlopp – och även i Lanzarotes svarta lavalandskap odlas vin. Spring genom de Världsarvs-listade vingårdarna i La Geria-regionen och smaka på vin från lokala “bodegas”. Välj mellan hel- eller halvmara – eller den mer vinvänliga promenadklassen. Loppet avslutas med en matfestival.

Trail de Muscato

Trail de muscato

Var: Piemonte, Italien

När: September

Ingen lista som bygger på vin är komplett utan ett inslag från Italien. Trail de Muscato bjuder på en utmanande bana förbi vingårdar, mysiga byar och vackra slott i charmerande området Santo Stefano Belbo. Spring eller gå 10 eller 21 kilometer – eller om du är hardcore – ultramaraton på 54 kilometer.

Annons

Milestii Mici Wine Run

Var: Chiinu, Moldavien

När: Januari

Tunnelloppen har gjort succé i Sverige de senaste åren, med Tunnel Run Citybanan och Tunnel Run Norra Länken i spetsen. Men det här tunnelloppet är av en lite mer dekadent kaliber – ett helt millopp i världens största vinkällare, Milestii Mici i Moldavien.

De vindlande gångarna i kalkstensgrottorna sträcker sig över hela 20 mil – men loppet går även en liten del utanför vinkällaren. Och eftersom loppet äger rum i januari får man alltså vara beredd på både snö och halka, men det vägs med råge upp av stämningen i de mörka grottorna fyllda med vin, dansare och musikanter i folkdräkt som uppträder och peppar längs vägen. Självklart bjuds man på ett glas för att fira när man går i mål. Loppet gick av stapeln första gången i år, men vi håller såklart tummarna för att det blir en repris nästa år.

Läs också:

31 superbra saker som händer i kroppen när du springer

8 oväntade hälsofördelar med att dricka vin

Därför blir du en bättre löpare om du äter mer choklad

Så mycket ost kan du äta varje dag – för hälsans skull

Annons