Är du bara blyg – eller har du social ångest?

22 aug, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Social ångest eller blyg?
Ibland kan det vara svårt att skilja social ångest från vanlig blygsel. Det finns skillnader och de kan vara bra att känna till, kanske behöver du hjälp med dina problem för att undvika att du drar dig utan allt mer. Här får du hjälp att tyda tecknen på social ångest.
Annons

Du har säkerligen mer än en gång hamnat på en fest där du bara känner någon enstaka person och drabbas av känslan att vilja sätta dig i ett hörn och gömma dig. Eller när det känns som att det här med att småsnacka med de andra dagisföräldrarna när du ska hämta ditt barn känns näst intill oöverstigligt.

De flesta av oss vet också att det i allmänhet går att bita ihop och bli herre över situationen. Men tänk om du inte skulle kunna det, om det faktiskt är så att de här situationerna skulle vara helt omöjliga att vinna över.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Det är ett tecken på att du kan lida av social ångest.

Social fobi = social ångest

Social ångest kallades tidigare för social fobi och beskriver ett tillstånd där det är otroligt ångestframkallande att småprata eller bara vistas bland folk. Till och med att beställa mat på en restaurang kan vara för jobbigt. Du upplever att du börjar skaka, blir kallsvettig, får hjärtklappning, blir torr i munnen, rodnar och blir yr. Vissa får även domningar och svimningskänslor när de sätts i en för dem jobbig situation.

Annons

Det kan för någon utifrån låta som att man är blyg, om än väldigt blyg, men social ångest är en psykologisk diagnos som inte ska viftas undan. Lever man med social ångest kan man mer och mer dra sig undan för att undvika jobbiga situationer och det kan i slutändan leda till ett mycket ensamt och isolerat liv. Gemensamt för alla fobier är just att de blir starkare ju mer du försöker undvika det som skrämmer dig.

En blyg person får inte ångest

Att vara blyg är ett personlighetsdrag, som kan vara nog så jobbigt. För en blyg person handlar det snarare om att man känner sig obekväm i vissa sociala situationer som att träffa nya människor eller många människor på en gång. Men det handlar då snarast om att man helt enkelt föredrar att inte träffa folk på det sättet, men det ger inte ångest.

En blyg person blir nervös en stund innan de hamnar i nya situationer, men känner sig ofta mer bekväm redan efter några minuter. Så är det inte för någon som lider av social ångest. Hen kan istället frukta i flera veckor inför en situation och tro att andra kommer att döma dem, tycka att de är tråkiga, dumma eller tycka genuint illa om dem. Och den känslan släpper inte.

Annons

Blyg eller social ångest?

Många tror att obehaget de känner inför olika situationer är social ångest, men faktum är att bara en bråkdel av oss faktiskt har så svåra problem att det kan räknas som det. Amerikanska studier visar att bara 12 procent av de som ansåg sig vara blyga levde upp till kriterierna för social ångest.

Är det då nödvändigt att veta om man har social ångest eller bara är blyg? Ja, det kan vara det eftersom någon med social ångest som sagt kan dra sig undan allt mer och till slut kan det leda till att man lever en eremittillvaro. För att undvika den utvecklingen kan man behöva skaffa hjälp i tid för att kunna tackla sin ångest och få hjälp att ta sig ur den.

Men hur vet man var gränsen går? Det finns tecken du kan titta efter.

6 tecken på att du lider av social ångest

  • Du känner att din blygsel påverkar din vardag så mycket att den hindrar dig från att leva det liv du vill leva.
  • Du dövar din ångest inför jobbiga situationer genom att dricka alkohol eller ta lugnande medicin.
  • Du undviker att gå på sociala tillställningar där du inte känner så många.
  • Att äta ute på en livlig restaurang skrämmer dig.
  • Sociala situationer gör att du får hjärtklappning, gör dig illamående eller ger dig svimningskänslor.
  • När du ska prata inför folk är du rädd att de ska döma dig och göra narr av dig. Känslan är så stark att det är omöjligt att genomföra tal eller andra uppträdanden.

Foto: Unsplash
Källa: Prevention, 1177

 

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons