Anja Forsnor om gravidhetsen: "Sluta fråga och sluta snoka"

I förra veckan fick ELLEs Anja Forsnor nog. I ett blogginlägg skrev hon ner sina känslor om gravidhetsen hon – och många andra kvinnor (för att inte säga alla) – utsätts för, dagligen.
20 mars, 2018

Inlägget kan du läsa här. ELLE passade på att prata lite med Anja om inlägget, och varför hon skrev det.

Varför skrev du inlägget? Var det ngt speciellt som triggade det?

– Tror det var kommentaren ”du har sådant gravidglow!” som fick bägaren att rinna över. En skriven kommentar, i all välmening, som landade totalt fel. Det ligger en sådan laddning i att påstå att någon är gravid när man inte känner personen eller vet vad den går igenom. Jag har fått hintar, frågor och kommentarer som ”är det inte är dags för syskon snart” allt för länge nu, och inte blev det färre sedan vi gifte oss. Känns så omodernt och tröttsamt att alla förväntas sträva efter exakt samma mall, vi är vuxna nog att ta ansvar för oss själva tack.

Vad har du fått för reaktioner på det du skrev?

– Jag har fått otroligt många kommentarer från kvinnor som (tyvärr!) känner igen sig allt för väl. Som oavsett om de är singlar, gifta, redan har barn eller inte upplever en enorm press utifrån kring hela barnfrågan. Och ofta kommer hetsen från andra kvinnor vilket känns extra sorgligt. Men jag har även fått kommentarer från några som känt sig träffade och inte alls menat att gravidhetsa. Och det känns ju extra fint, att det kan skapa insikt och kanske lite eftertanke.

Ditt budskap till alla som gravidhetsar?

– Sluta fråga och sluta snoka, även om det är av omtanke. För om man är gravid och inte vill berätta, då vill man inte heller få frågan och behöva ljuga om det eller känna sig påkommen. Är man gravid så berättar man troligtvis när man själv känner sig redo. Alla har sina egna utmaningar och svårigheter som man inte känner till och fel kommentar på fel dag kan skapa så otroligt många onödiga hjärnspöken.

Foto: Anja Forsnor