Anja Forsnor: 6 tips för att njuta av vinterträning

Winter wonderland! Väljer du att stanna inne i värmen istället för att ge dig ut och träna? Tänk om! Snö och kyla är ingen fara, så länge du klär dig ordentligt och sänker ribban. Jag föredrar faktiskt att springa utomhus under vintern än en varm sommardag. Det ger en sådan kick och jag känner mig alltid lite extra nöjd efteråt, en känsla man inte ska underskatta.
02 mars, 2018

Här är mina 6 bästa tips för att njuta av utomhusträning under vintern:

Läs också:

Anja Forsnor: ”Jag trodde att jag var odödlig när det kom till sömn”

Anja Forsnor: 10 saker du kan göra för att hålla dig frisk i februari

1. Värm upp inomhus

När det är riktigt kallt kan man nästan känna hur musklerna drar ihop sig vilket gör att rörligheten begränsas. Ett tips är att värma upp inomhus i några minuter för att mjuka upp kroppen och få upp värmen innan du ger dig ut.

2. Klä dig rätt

Lager på lager är tricket som gäller för att inte frysa. Tre lager brukar räcka bra, t.ex. t-shirt, långärmad och dunväst eller jacka beroende på hur kallt det är. Satsa på tunna ullplagg närmast kroppen som både värmer och andas och gärna fodrade tights. Om du däremot fryser under tiden du är ute trots att du rör på dig, då är du troligtvis för dåligt klädd.

3. Huvud, händer och fötter

Kylan gör att blodet samlas inne mitten av kroppen för att skydda de inre organen mot kylan, därför fryser vi alltid extra mycket om huvud, händer och fötter. Så satsa på bra vantar, en halsduk, mössa och strumpor.

4. Sänk ribban

Hjärtat måste jobba hårdare för att hålla dig varm och samtidigt förse musklerna med syre, vilket gör att du lätt kan känna dig mer anfådd än vanligt. Så sänk ribban och kraven på dig själv, detta kanske inte är årstiden att pressa tider utan snarare njuta av den friska luften och att röra på dig.

5. Ta vara på dagsljuset

Vårt behov av dagsljus är extra stort just nu, passa på att ge dig ut på lunchen om du kan eller tidig eftermiddag när det fortfarande är ljust ute. De stunder när solen tittar fram är nästan för bra för att inte utnyttja, vilken kick det ger.

6. Extra endorfiner

Det sägs att vinterträning kan motverka vinterdepressioner och jag förstår varför. Att springa eller träna ute i kylan gör att kroppen får jobba desto hårdare, vilken i sin tur ger extra endorfinpåslag. Så det är lika stor belöning för vår hjärna och vårt välmående som för musklerna.

Foto Anja Forsnor