Anja Forsnor: 10 saker du kan göra för att hålla dig frisk i februari

Välkommen vabruari! Den stora högtiden av vab, vobb och influensa är här. Men det finns sätt att komma lindrigt undan genom att förbereda sig väl. Att röra på sig regelbundet, prioritera sömnen, vistas mycket utomhus och skapa goda rutiner kommer man långt med. Jag har samlat mina 10 bästa praktiska tips som stålsätter dig inför den kommande månaden.
10 februari, 2018

Så håller du dig frisk i februari

1. Prioritera din sömn

Sömnen är extra viktig såhär års när baciller och bakterier lever loppan. Vi behöver sömn för att kroppen och hjärnan ska få återhämta sig och när vi sover aktiveras kroppens immunförsvar och produktionen av stresshormoner minskar. Se till att lägga dig en stund tidigare än vanligt och unna dig några extra timmar med gott samvete.

2. Boosta immunförsvaret

Se till att få i dig mycket antioxidanter, mineraler och vitaminer – framförallt D-vitamin och Omega 3.

Tänk mycket frukt, grönsaker, rotfrukter, lax, ägg, nötter och bär. När man är trött är det lätt att ta till socker eller snabbmat som ger en snabb energikick men satsa mer på långsamma kolhydrater och näringsrik mat som ger ett stabilt blodsocker.

3. Frossa i lingon

Och då menar jag inte lingonsylt utan färska (eller såhär års) frysta lingon, som är en riktig favorit i min smoothie. Även gott att tina och servera på gröten eller yoghurten tillsammans med lite nötter och frön. Våra svenska lingon är nämligen ett av världens nyttigaste bär och innehåller mycket antioxidanter som skyddar mot fria radikaler. Tips! Lingon och kanel är en grym smak-kombo. 

4. Var snäll mot tarmarna

Vårt immunförsvar sitter i tarmarna och en god tarmflora gör oss mer resistenta för bakterier, därför är det extra viktigt att äta bra och regelbundet. Börja morgonen med ett glas ljummet citronvatten innan du äter frukost, det väcker tarmarna på bästa sätt. Ät snäll mat som du vet att du mår bra av och gärna lite extra probiotika och snälla tarmbakterier.

5. Vistas mycket utomhus

Försök vistas ute i friska luften så mycket du kan, trånga bussar och tunnelbanor är rena paradiset för virus under förkylningstider. Byt löpbandet mot en tur i skogen, ta en kort promenad på lunchen eller cykla till och från jobbet (om vädret tillåter), tro mig – det kommer göra underverk för välmåendet.

6. Träna smart

Visst är det bra att träna, men träning är också nedbrytande och gör dig extra mottaglig för infektioner och förkylningar. Så tänk på att träna smart och ge dig även tid för att bygga upp kroppen i form av vila och god mat för att återhämta dig på bästa sätt. Känner du dig krasslig eller har halsont så skippa träningen helt (halsont är big no no!) och låt kroppen fokusera på att bli frisk.

7. Vila och återhämtning

Sömnen i alla ära men glöm inte också bort att vila, det vill säga vakentid när du ägnar dig åt att göra precis ingenting. Kolla en favoritserie, läs en bok och bara va med gott samvete. Lättare sagt än gjort om man har småbarn hemma, men försök att ta vara på de små luckorna som ges. Sänk ribban på alla måsten du har och låt hemmet vara stökigt några dagar – stress är nämligen det sämsta att utsätta oss för om vi ska hålla oss pigga och friska.

8. Vakna till soluppgång

Jag vet, en önskedröm såhär i februari. Men när solen lyser med sin frånvaro får vi fejka det så gott det går. En wake-up-light, alltså väckarklocka med solljus, får dig att vakna på ett behagligt sätt i takt till soluppgång (om än en fejkad sådan). Bra mycket härligare än ett högljutt alarm på mobilen.

9. Grönt på frukostbordet

Jag är inte alltid sugen på en kall sallad till lunch såhär års, därför försöker jag istället börja dagen grönt. En smoothie med spenat, grönkål, ärtor, citron, ingefära, banan och andra nyttigheter får mig alltid att känna mig fit for fight. Jag boostar gärna min smoothie med det gröna mirakelpulvret Moringa som…

10. Shotta ingefära

En stark shot med färskpressad ingefära, citron och gurkmeja får mig alltid att vakna till liv på morgonen. Finns att köpa på flaska i de flesta matbutiker om du inte orkar eller hinner pressa själv. Bra boost för immunförsvaret och den starka smaken av ingefäran gör faktiskt att man piggnar till.

Läs mer:

Anja Forsnor om värmetrenden inom träning: ”Ju svettigare desto bättre?”

Ny podcast: Anja Forsnor och Alexandra Kamperhaug om hälsa, träning och annat härligt i livet

Anja Forsnor: 3 steg för att starta året på bästa sätt

Foto Anja Forsnor