Här är kommunen som inför gratis mensskydd

Nu har Österåkers kommun infört gratis mensskydd.

Gymnasieeleverna tyckte att det var orättvist att tjejer måste betala för bindor och tamponger. Nu har Österåkers kommun hört dem och skydden blir gratis!
24 januari, 2018

Efter att en grupp gymnasieelever fått säga sitt inför nu Österåkers kommun en testperiod då tjejer mellan 12-23 år kan hämta ut gratis mensskydd på ungdomsmottagningen i kommunen och på två gymnasieskolor i Åkersberga.

Initiativet kommer från kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) efter ett besök hos en gymnasieklass.

Mensskydd kan vara en stor utgift

– Jag besökte en gymnasieskola i kommunen där eleverna hade haft till uppgift att ta fram orättvisor i samhället till mitt besök, både stort och smått. Alla var rörande överens att det var orättvist att tjejer måste betala för mensskydd, säger hon till Expressen.

– Tanken hade aldrig slagit mig. Killar måste väl raka sig, frågade jag – ”Måste de verkligen det?”, svarade de. Det slog mig sedan att det finns ju de tonåringarna som inte får hela sitt studiebidrag, och då är detta en stor utgift.

Detta är en del av en kommunalsatsning på 700 000-800 000 kronor, som även innebär en extra kuratortjänst på skolorna i Åkersberga.

– Egentligen är det ingen kommunal kärnuppgift, men nu handlar det om hur ungdomarna upplever världen. Jag är själv ingen ungdom längre, den här tanken fanns inte när jag växte upp. Men världen förändras och min uppgift är att finnas till för medborgarna, även om de i det här fallet inte är röstberättigade än, säger Michaela Fletcher.

Förhoppningen är att försöket ska bli permanent i småningom.

Källa: Expressen  Foto: Monki

Läs mer:

De vill göra mens roligare – och ge mensskydd till kvinnor i fattigare länder

Flora Wiström: “Jag sa att jag hade mens för att slippa visa könshåret”

Klädkedja lanserar egen menskopp för att stärka kvinnor