Äcklas du av de här bilderna? Här är anledningen

Rädsla för håligheter

Bilden visar lotusblommans frökapsel. Och tycker du att den är det läskigaste som finns vet vi namnet på din fobi!
29 september, 2018

Bilder av lotusblomman kan få det att krypa i skinnet av äckel hos vissa människor (exempelvis ELLEs Elsa Billgren). Men varför? Det verkar ju jättekonstigt. Nu tror sig en grupp forskare ha funnit svaret.

För vissa räcker det med en bild av en lotusblomma, en vaxkaka eller en samling små bubblor för att kräkreflexen ska triggas. Andra äcklas först efter manipulerade bilder som denna (klicka på egen risk).

En deltagare i studien beskriver känslan.

”Jag kan inte riktigt titta på små, oregelbundet placerade hål, de får mig att liksom, kräkas lite i munnen, gråta lite, och skaka okontrollerat.”

Nu visar helt ny forskning att upp till 16 procent av befolkningen lider av trypofobi, alltså rädslan för klusterliknande hålformationer, och de tror sig även ha svaret på varför, menar brittiska Independent.

– Det kan vara en gammal evolutionär del av hjärnan som säger åt oss att vi tittar på ett giftigt djur, säger en av forskarna, Dr Geoff Cole.

Alltså är rädslan för hål en evolutionär fördel. För faktum är att många av världens giftigaste djur har just ett klusterformat mönster.

Trypofobi

Och klusterformen verkar vara värre än vanligt för de flesta, även de som inte säger att de direkt äcklas av dem. Forskarna säger nämligen att även människor som inte lider av trypofobi rankar sådana bilder som mindre behagliga att titta på än andra bilder.

Kort sagt, tycker du att lotusblommans frökapsel eller en hålig ost är det läskigaste som finns kan du känna sig säker på att din kropp är på hugget när du behöver fly undan farliga djur.

Läs mer:

Är du fobisk eller har du bara social fobi? 6 kännetecken och skillnader

Är du för kräsen? Då kanske du lider av relationsfobi

20 fobier du förmodligen inte visste fanns

Bild: IBL

Artikeln publicerades först på Baaam.