9 tecken på att du är nära att bli utbränd

24 feb, 2016 
AvLisa Arnell
Utmattningssymtom
Din kropp är (oftast) smartare än du är. När stressen blir övermäktig och orken börjar tryta är det viktigt att lyssna på kroppens varningssignaler. Här är 9 tecken på att du snart kan vara utbränd.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Utbrändhet, eller utmattningssyndrom som det också heter, förväxlas ofta med depression eftersom de båda tillstånden kan ge likartade symtom. Men det finns en viktig skillnad: Utbrändhet är relaterad till någon form av stress, medan depression är en känsla av allmän nedstämdhet. Du kan alltså göra något åt det – innan det är för sent.

Den amerikanska psykologen Paula Davis-Laack har listat nio varningssignaler som du bör vara uppmärksam på i samband med onaturlig orkeslöshet.

1. Ditt omdöme sviktar

Alla uppgifter, även de små, upplevs som enorma och svåra att hantera. Du drabbas av känslomässiga reaktioner på både bagateller och stora kriser.

2. Du är ständigt trött

Du är kroniskt trött och har alltid ett underskott på energi. Pressen på dig, lite oavsett vad det gäller, känns enorm och det spelar ingen roll vilken dag i veckan det är: du är lika utmattad på måndagen efter en helgs vila som du var på fredagen efter en hel arbetsvecka.

Annons

3. Du blir lätt sjuk

Du lever på adrenalin, men när energin tar slut kraschar du. Resultatet blir att ditt immunförsvar bryts ner. Huvudvärk, magvärk, influensa, hjärtklappning – plötsligt drabbas du av allt samtidigt (plus att du drabbas av tankar att det där halsontet eller lilla eksemet egentligen är någon dödlig sjukdom. Det är det allt som oftast inte – men det är en supervanlig tanke och reaktion när kroppen vill varna för att det är för mycket som sker just nu)

4. Du har tappat entusiasmen

Din entusiasm för dina uppgifter, både på jobbet och i livet, har bleknat. Där du tidigare la ner hela ditt hjärta gör du nu bara precis det du behöver. Du känner ingen livsglädje och tänker att folk ändå inte bryr sig. Du känner dig lustlös.

5. Du hinner aldrig ta paus

Det finns ingen tid för avkoppling eller återhämtning i ditt liv, något som är en oerhört viktig komponent för bra hälsa. Du hinner aldrig andas ut eller sitta ner och bara känna efter hur du mår. Och även om du har lite tid rent minutmässigt så känns den aldrig lång nog.

Annons

6. Du får inget vettigt gjort

Ineffektivitet är en återkommande känsla. Ingenting blir gjort – fast du hela tiden har jättemycket att göra och ständigt är upptagen. Detta kan dessutom göra att din självkänsla rasar.

7. Du lever inte i nuet

Din kropp är avtrubbad och du känner dig inte längre närvarande i nuet. Du kan inte ta in upplevelser som känslor, dofter eller smaker på samma sätt som tidigare.

8. Du retar dig på detaljer

Perfektion är starkt förknippad med utbrändhet. Strävan efter att allt ska vara perfekt tömmer dig på energi. Du fixerar dig vid detaljnivån och kan inte se övergripande på situationen.

9. Du känner dig överhopad av arbete

Du upplever att resurserna är ojämnt fördelade och att allt arbete lastas på dig, både på arbetsplatsen och hemma. Detta gör dig sur och irriterad och du känner dig mycket orättvist behandlad.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Källa: Psychology Today

Av: Margareta Malmgren

LÄS MER:

Kändisar som öppet berättat om sin psykiska ohälsa

När jag vara nära att bli utbränd

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons