9 motiverande tips som gör dig till en bättre löpare

9 motiverande tips som gör dig till en bättre löpare

Oavsett om du är en van löpare eller en nybörjare i spåret händer det ibland att motivationen tryter och försvinner. Som tur är finns det flera sätt att hålla peppen uppe.
03 mars, 2016

Det spelar ingen roll om löpning är en stor del av dig, något du sysslar med ibland eller precis har börjat. Vissa dagar är motivationen som bortblåst och inget tar emot så mycket som att snöra på sig springskorna.

Men det finns sätt du kan hålla motivationen uppe – och som över tid kan göra dig till en bättre, snabbare och mer uthållig löpare.

1. Sätt upp ett mål

Att sätta upp ett mål för sig själv är den bästa motivationen, oavsett om du vill få upp flåset, gå ner tio kilo eller springa ett tävlingslopp.

Skriv ner ditt mål på ett papper eller i mobilen, på så vis blir det mer verkligt och bara det kan göra dig mer motiverad till att inte ge upp. Glöm inte delmålen och ha en realistisk tidsplan.

2. Registrera

Registrera dina pass, skriv upp din tid, antal kilometer, hastighet och dagsform. På så vis får du överblick över dina framsteg.

Glöm dock inte bort att vissa veckor kommer vara sämre än andra och till slut kommer det ta längre tid att överträffa sig själv. Fortsätt kämpa.

3. Gör det till en vana

Vi människor älskar vanor och rutiner och många tenderar att upprepa samma fysiska och psykiska beteenden dag in och dag ut – både på gott och ont. Så varför inte utnyttja systemet och göra dina löparpass till rutin?

Genom att planera in dem i vardagen finns det inte lika mycket utrymme att börja ifrågasätta om du verkligen hinner/orkar träna och det blir inte lika lätt att strunta i det när du har en dålig dag.

4. 4-veckorsregeln

Enligt Tony Schwartz, författare till boken The Power of Full Engagement, blir en rutin till efter att man genomfört en handling under fyra veckor utan avbrott. Det här betyder inte att du ska löpträna varje dag 28 dagar i sträck, snarare att du ska lägga in några pass varje veckan och genomföra dem.

5. Förbered kvällen innan

Få saker kan förstöra motivationen så mycket som din egen inställning.

Lägg fram skorna, kläderna och sätt ihop en peppande spellista kvällen innan. På så vis är du mentalt förberedd när det väl är dags att genomföra löppasset.

6. Investera mera

Känslan att snöra på sig ett par sprillans nya löparskor, skaljacka eller träningstajts är oslagbar och kan sporra även den minst motiverade.

Unna dig själv ett nytt plagg eller pryl när du når ditt mål eller belöna dig när du klarar dina delmål. Huvudsaken är att du måste ha gjort dig förtjänt av det.

7. Variera dig

Är du någorlunda ny i spåret är det lätt att haka upp sig på hur långt eller snabbt du springer. Att ha som mål att alltid löpa en timme varje gång, minst fem kilometer eller vad det nu må vara, kan dock stressa dig i onödan.

Variera dig. Du måste inte alltid överträffa dig själv och kom ihåg att en kort runda är bättre än ingen runda alls om en timme ibland känns övermäktig.

8. Testa nya vägar

Att springa samma runda varje gång är ofta en garanti på att man förr eller senare kommer bli uttråkad och tappa motivationen.

Undvik detta genom att testa nya vägar, spring i intervaller och variera underlagen. Garanterat roligare och mycket mer utmanande.

9. Ta en paus

Att springa är kul och ibland kan det bli så kul att det är det enda du vill göra – och vips så har du sprungit in i väggen. När det händer och motivationen är borta är det bästa botet att ta en paus ett tag.

En timeout från löpningen betyder dock inte att du ska ligga på latsidan, då blir det bara ännu värre att komma igång igen. Träna sådant du tycker är roligt, oavsett om det är cykling, simning, yoga, styrketräning eller något helt annat. När du minst anar det kommer du hitta tillbaka till löpningen.

Mer träningsläsning:

10 typer du garanterat känner igen från gymmet

Fräschare, smartare och billigare – 10 hacks som förbättrar din träning

28 par tights för snygga träningsstunder

Enkel snabbmat innan träningspasset