7 symtom på endometrios som du inte ska ignorera

22 mar, 2017 
Var tionde kvinna beräknas lida av endometrios, men trots det kan det ta flera år att få en diagnos och rätt hjälp. Kvinnosjukdomen har många symtom som kan variera stort – här är sju att hålla koll på.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen i kroppen än i livmodern, vilket kan orsaka smärtsamma inflammationer. Det kan även orsaka cystor och bilda sammanväxningar mellan organ. Intensiteten av endometrios och dess symtom kan variera och komma i skov. Symtomen varierar stort på individnivå och en del känner inte alls av sjukdomen.

Läkare kan missta sjukdomen för något annat, exempelvis IBS eller urinvägsinfektion som ibland har liknande symtom. Det kan därför ta lång tid att få en diagnos. Får du inte den hjälp du behöver kan du byta läkare eller be om att få komma i kontakt med Nationellt Endometrioscentrum i Uppsala eller Endometrioscentrum i Huddinge som är specialiserade på sjukdomen.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Misstänker du endometrios och känner att det du går igenom inte är normalt – stå på dig och ignorera inte symtomen. Mens ska inte göra så ont att du begränsas i vardagen.

Annons

Här är 7 symtom på endometrios att hålla koll på:

1. Din mens är lång och riklig

Varar din mens i en dryg vecka eller blöder du rikligt? Det kan vara ett symtom på endometrios. Du kan även drabbas av mellanblödningar om du lider av sjukdomen.

2. Du känner dig trött, illamående och hängig

Endometrios har liknande symtom som PMS, men de är ofta flera gånger värre. Att känna sig trött, hängig och illamående och till och med behöva kräkas är symtom på sjukdomen. Du kan även känna dig sjuk och drabbas av feber.

3. Du har svårt att bli gravid

En del kvinnor inser inte att de har endometrios innan de söker hjälp med infertilitet. Bland annat kan det bero på att ett befruktat ägg har svårt att fastna eller att det är svårt att få äggen befruktade. Provrörsbefruktning, även kallad IVF, har för flera kvinnor med endometrios varit ett fungerande alternativ.

4. Du har symtom som liknar IBS eller urinvägsinfektion

Symtom på endometrios kan likna de som uppkommer vid IBS och urinvägsinfektion, exempelvis diarré, förstoppning, att du känner dig kissnödig ofta, har en svidande känsla när du kissar eller att det gör ont när du kissar. Har du blod i ditt kiss eller bajs i samband med din mens kan även det vara ett symtom på kvinnosjukdomen.

Annons

5. Du har svåra smärtor vid mensen

Sjukdomen kan orsaka svåra smärtor och kramper under mensen. Förhindrar smärtorna dig från att fungera normalt och tvingar dig att stanna hemma är det dags att uppsöka en läkare.

6. Det gör ont när du har sex

Vid endometrios finns livmoderslemhinna på andra ställen i kroppen än i livmodern. Det kan bidra till att du har smärtor långt inne i slidan och i magen vid penetrationssex.

7. Du har smärtor i bäckenet och buken

Känner du smärtor i bäckenet eller i den nedre delen av buken kan det bero på endometrios. Smärtorna kan även stråla ut i andra delar av kroppen, som i ben och rygg.

Källor: Health.com, Vårdguiden

LÄS MER:

5 LIVSMEDEL SOM KAN LINDRA PMS

ALLT DU BEHÖVER VETA OM FÖRLOSSNINGSDEPRESSION

5 PERSONLIGHETSDRAG SOM GÖR DIG UTBRÄND

Annons