6 saker du kan göra för att bränna kalorier – utan att träna

21 apr, 2017 
AvTove Halvars
Bränn kalorier genom att kyssas
Bränn kalorier utan att ge dig ut i löparspåret – eller ens knyta på dig skorna. Låter rätt skönt ju. Och det är inte helt osant heller.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hård träning bränner mer kalorier och ger dig mer muskler än ohård träning gör. Det är fortfarande (och för alltid) sant. Men du behöver inte alltid ge dig ut i spåret för att bränna gårdagens tårta (om det nu är vad du vill).

Forskare på ett universitet i England har testat hur träning påverkar människor med diabetes. De lät en grupp människor cykla i en timme och en annan ligga i ett 40 grader varmt bad under samma tid. Efteråt kunde de konstatera att cyklingen (så klart) brände fler kalorier totalt, men att badet brände lika många kalorier som en promenad i 30 minuter – hela 140 stycken.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Slutsats? Träna fyller flera funktioner. Man blir piggare, rensar porerna, blir på sikt friskare, man blir starkare och känner sig ofta rätt bra efteråt (och ibland även under tiden). Så det ska vi fortsätta med. Men ibland orkar man bara inte. Och då är det härligt att göra andra saker.

Här är fem andra saker som bränner kalorier– utan att du behöver anstränga dig.

Bränn kalorier genom att vara rastlös.

1. Vara rastlös. 350 kalorier per dag

Det finns två typer av människor i världen; de som är rastlösa och de som blir störda av dem. Du känner mycket väl igen dem: på jobbet eller tåget, med ett skakande ben eller en fot som ständigt håller takten. Men just de störande rörelserna kan alltså bränna tio gånger fler kalorier än kroppen gör genom att sitta still –hela 350 kalorier om dagen. Så skaka loss du (och strunta i att folk omkring dig kanske stör sig).

Rastlöshet bränner kalorier.

 2. Dricka grönt te. 183 kalorier per dag

Man brukar säga att genvägar äro senvägar och att viktminskning knappt har några genvägar alls. Men det finns tillräckligt många stigar att gå för att få hjälp på vägen och grönt te kan vara en av dem. Enligt experterna kan antioxidanterna hjälpa kroppen att bryta ner fett, och en studie har visat att de som drack flera koppar grönt te om dagen brände i genomsnitt 183 fler kalorier än de som inte gjorde det. Men för att se resultat måste du dricka tre till åtta koppar om dagen – bye bye kafferast alltså.

Drick grönt te för att bränna kalorier.

3. Svettas. 200–600 kalorier per halvtimme

Ett sätt att svettas är ju då att träna. Men om man inte pallar det: Att ligga i badet eller basta kan bränna kalorier då din kroppstemperatur ökar. Ett amerikanskt spa hävdar att 45 minuters stillasittande i en infraröd bastu bränner lika många kalorier som att springa 5–10 kilometer. Är bastun inget för dig så kan du göra som Selena Gomez och vira in dig i en infraröd filt istället. Experter påstår dock att den största delen av viktminskningen beror på förlorad vätska – så hur många kalorier som faktiskt bränns är svårt att säga.

Svettas och bränn kalorier.

 4. Städa hemmet. 100 kalorier per timme

Someone’s gotta do it – så var tacksam om det är du! Det är inte det mest avslappnade sättet att bränna kalorier på, men kanske det bästa ur effektivitetssynpunkt? Så vad behöver du göra? Skura golvet, plocka in i diskmaskinen eller städa badrummet kanske? Det är små hushållssysslor som kan bränna kalorier om du gör dem i intensiva intervaller. Eller slå till på en storstädning – då kan vi snacka träning. Amerikanska Health har upptäckt att 35 minuters städning är lika effektivt som att stå på löpbandet.

En studie från 2013 visade dock att de som räknade städning som träning, faktiskt vägde mer än de som inte gjorde det– så glöm inte att damma av springskorna ibland.

Städning bränner kalorier.

5. Hångla. 2–6 kalorier per minut

Inte lika mycket fettförbränning som ett träningspass kanske, men kanske det ljuvligaste sättet att bränna kalorier av dem alla. Vem vet, det kanske slutar med en romantisk promenad i solnedgången som får mer än kalorierna att sprudla?

Hångla för att bränna kalorier.

Läs mer: Därför borde alla kyssas mycket oftare

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons