6 saker du bör tänka på om du känner att förkylningen är på väg

10 jul, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Det finns tyvärr ingen mirakelkur för att bota en förkylning på en gång, men det finns vissa tips och trix som kan underlätta att den bryter ut. Behöver du lite hjälp på traven? Nu kan du ta del av sjuksköterskornas bästa råd!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Näsan känns täppt, halsen börjar klia och huvudet känns tungt. Suck. Förkylningen är på väg med stora steg. Även fast det kanske inte finns några mirakelkurer för att bota en förkylning direkt så finns det vissa tips du kan följa för att försöka hindra att den bryter ut helt. Vi har pratat med två olika sjuksköterskor som tillsammans har låtit oss ta del av deras bästa råd för att bota en förkylning som är på väg.

Sjuksköterskornas bästa tips för att bota en förkylning:

1. Tvätta händerna med tvål och vatten

Att tvätta händerna efter du har varit på toaletten kan enkelt kallas för sunt förnuft, även fast det finns de som struntar i det. Det är extra viktigt att tvätta händerna vid influensatider eller vid hög spridningsrisk av andra sjukdomar. Kom även ihåg att använda tvål! Vanligt vatten får nämligen inte alltid bort all skit och smuts som kan finnas där.

2. Drick mycket vätska

Om man är väl-hydrerad blir till exempel slem i näsa och hals mer löst och därför kan det bli lättare att bli av med. Så att dricka mycket vatten är ett bra tips men undvik vätskedrivande vätskor som till exempel kaffe.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

3. Ta tid för att vila upp dig

Om du känner att en förkylning är på väg eller om det redan är försent så är det dags att växla ner och ta det lugnt. Ta ledigt från jobb eller skola och ge kroppen tid – och en ärlig chans till att återhämta sig. Går du tillbaka till jobbet för tidigt är det lätt att du stannar i en ond cirkel och då kan du känna att det tar längre tid att bli helt frisk.

4. Rensa kroppen

Det är viktigt att rensa kroppen på de virus eller bakterier som angripit den för att bli frisk. Ett annat tips är därför att ta ett skönt varmt bad eller en lång varm dusch. De varma ångorna från vattnet kan lösa upp slemmet i bihålorna och göra det lättare att andas och leva igen.

5. Använd ett ångbad eller en nässkölj 

Har du inte tid att ta en dusch eller har du inget badkar? Inga problem. Antingen kan du göra dig själv ett litet ångbad, där du håller huvudet över en varm skål med vatten och lägger en handduk över bakhuvudet. Eller så kan du använda ett annat sätt att rensa bihålorna, nämligen att investera i en nässkölj med samma funktion.

Annons

6. Skippa snabbmaten

Sista tipset är att äta ingefära som kan ha en uppiggande effekt, och apelsin som kan hjälpa immunförsvaret på vägen då den innehåller mycket C-vitamin. Se alltså till att kroppen får bra med energi. Ja, hur tråkigt det än är när man känner sig lite dålig så försök att undvika snabbmaten! Skippa alltså sådan mat som inte ger kroppen så mycket näring, du kommer tacka dig själv i slutändan.

Läs mer:

Så vet du om du kan träna när du är förkyld

Maxa maten med superpulver som Maca, Acai och Kakao

Därför blir du alltid sjuk när du är ledig

 

Annons