5 saker som avslöjar om någon du känner är sociopat

28 jan, 2018 
AvMikaela Alex
Tecken som avslöjar en sociopat
Impulsiva och oberäkneliga. Men inte så lika psykopater som man kan tro. Här är tecknen som avslöjar om någon är en sociopat.
Annons

Har du stött på en psykopat någon gång? Han (för det är oftast en han) styrs av instinkter, av jakten på kickar och egen vinning. Han kan vara oerhört charmig och manipulativ för att få dig och andra precis dit han vill.

Och det är kanske den stora skillnaden mellan en psykopat och en sociopat. Sociopaten är inte alls lika lätt att umgås med, och antagligen märker du ganska snabbt att något inte står rätt till.

Vad är en sociopat?

Fem tydliga drag som är vanliga för de med sociopati är dessa, enligt den amerikanske psykologen dr. John Grohol:

 • Impulsiva och oberäkneliga.
 • Har svårt att knyta an till andra människor.
 • Har vanligtvis inget arbete i några längre perioder åt gången.
 • Har ingen familj.
 • Blir lätt upprörda och arga, vilket kan resultera i våldsamma utbrott.

Skillnader sociopater och psykopater

Sociopater och psykopater tillhör i grunden samma diagnos, nämligen dyssocial personlighetsstörning. Båda dessa typer kan kännetecknas av brist på empati och att de inte bryr sig om ifall de sätter andra människor i fara eller svåra situationer.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Däremot finns det skillnader i hur man blir en psykopat jämfört med en sociopat.

Annons

– Psykopatens hjärna ser annorlunda ut från födseln, jämfört med andras. Deras känslocentra är utspritt som små ytliga öar, medan vi andra har ett mer sammansatt centra. Därför fungerar också deras hjärnor på ett annat sätt, förklarar Monica Emanell är som är legitimerad psykolog med mottagning i Stockholm, och som jobbat inom kriminalvården, för MåBra.

Sociopaten har däremot troligtvis blivit formad av sin miljö under uppväxten, och kommer ofta från hem där det funnits fysiskt eller psyktiskt missbruk.

Är du en sociopat?

Det är inte ovanligt att en sociopat begår kriminella handlingar, då de sällan tänker på konsekvenserna. Men som med de flesta diagnoser kring mental hälsa finns det ett spektrum, och alla sociopater är absolut inte kriminella eller mördare – trots vad filmer som A Clockwork Orange, Psycho eller Se7en försöker få oss att tro.

– Några har en väldigt mild variant, där de kanske ljuger en del och bråkar med sin partners, men det är allt, säger Donald W. Black, psykiatriprofessor vid University of Iowa Carver College of Medicine, till tidningen Health.

Annons

Andra änden av spektrat är just tjuvar och mördare – men de flesta ligger däremellan.

Undrar du om du är en sociopat? Enligt det amerikanska diagnos- och klassificeringssystemet för psykiatriska störningar, DSM-5, kan man ha en dyssocial personlighetsstörning om man kan bocka av tre eller fler av dessa sju punkter:

 1. Bryter eller trotsar ofta lagen och sociala normer.
 2. Ljuger och bedrar ofta andra.
 3. Är impulsiva och planerar inte för framtiden.
 4. Är likgiltiga inför andras säkerhet.
 5. Är benägna att ta till våld och aggressivitet.
 6. Är oansvariga och kan inte fullfölja ekonomiska åtaganden.
 7. Känner inte ånger eller skuld.

Läs också:

Annons