4 tecken på att du behöver nya löparskor

21 maj, 2017 
Har det gått ett tag sedan du köpte dina löparskor? Att springa i slitna skor kan orsaka skador och tyvärr håller skorna inte för evigt. Här är varningstecknen du ska se upp för.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hur många mil du kan springa i dina skor varierar och rekommendationerna bland experterna går i sär. Bland sportbutikerna har rådet länge legat på runt 120-150 mil eller att byta skorna med två års mellanrum, medan vissa forskare tror att skorna kan användas i åtminstone 200 mil.

Slitaget och skornas livslängd varierar så klart beroende på din springstil, vikt, vilket underlag du springer på och hur ofta du springer. Ett par skor som används på löpbandet slits exempelvis långsammare än de som används ute i terräng. Därför kan det vara bra att titta på annat än just hur många steg du tagit med skorna. Här följer fyra tecken på att det är dags att köpa nya löparskor.

LÄS OCKSÅ: 3 SAKER SOM HÄNDER MED DIN KROPP NÄR DU ENDAST TRÄNAR KONDITION

1. Du får ont i kroppen

Ett tydligt tecken är om fötterna gör ont när du springer eller har sprungit med skorna, men även knän och höfter kan börja värka om de inte får tillräckligt stöd när du springer. Stödet i skorna slits ner av användning och till slut finns knappt något kvar, vilket kan resultera i skador.

Annons

2. Skon klarar inte ”twist-testet”

Ta tag i din sko i hälen och vid tåspetsen. Försök sedan vrida din skos främre och bakre del i motsatt håll. När du vrider ska du känna ett visst motstånd ifall skon fortfarande är i gott skick, om skon är gammal och sliten vrids den enkelt.

3. Sulan har slitits ner

Sulan på dina löparskor varar oftast längre än stötdämpningen i den, så om sulan är sliten är stötdämpningen högst antagligen borta. Dessutom är det sulan som greppar ytan du springer på och förhindrar dig från att slinta. Lite slitage är naturligt och kan se olika ut på olika håll av skon beroende på din springstil, men om sulan slits ordentligt och är sned är det dags att ersätta skon.

4. De är ofräscha

Ett par sunkiga, illaluktande skor är varken trevliga i skohyllan, träningsväskan eller på fötterna. Om du motvilligt snörar skorna på foten är det dags att köpa ett par nya för att göra träningen lite roligare och skönare.

LÄS OCKSÅ: HAR DU ANMÄLT DIG TILL COLOR RUN? ÅRETS ROLIGASTE LOPP

Tips! Ta med dig dina gamla löparskor när du ska handla nya. Det kan hjälpa dig att förklara hur ditt springsteg ser ut och var belastningen hamnar på foten.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Foto: Shutterstock

Källor: Purewow, Men’s Heatlh, Metro

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons