1967 blev hon nästan utkastad från Boston maraton för att hon var kvinna – i år sprang hon det igen, 70 år gammal

1967 blev hon nästan utkastad från Boston maraton för att hon var kvinna – i år sprang hon det igen, 70 år gammal

1967 blev Kathrine Switzer den första kvinnan någonsin att springa Boston Marathon. Men hon höll på att bli utkastad under loppets gång – för att hon var kvinna. I år sprang hon i år loppet igen, 70 år gammal. Utan risk att bli utslängd.
21 april, 2017

Det är onsdagen den 19 april 1967. På startlinjen till Boston maraton står journaliststudenten K.V. Switzer tillsammans med Tom Miller, Arnie Brigg, John Leonard och över 700 andra löpare, redo för att springa ett maraton tillsammans. Men historien tar sin början ett par månader tidigare.

I december 1966 hade de Kathrine hamnat i en het argumentation med sin tränare Arnie Brigg som hävdade att en kvinna omöjligt kunde springa Boston Maraton. Men Kathrine Switzer höll inte med.

– Varför inte? Jag springer 16 kilometer varje kväll, sa hon till tränaren enligt en intervju i Runners World från 2007.

Med tre veckor kvar till Boston maraton gav sig de två ut på en provrunda. När de hade sprungit hela maratonsträckan, dryga 42 kilometer, kände sig Kathrine Switzer dock fortfarande lätt i kroppen. Hon föreslog att de ska springa ytterligare åtta kilometer och tränaren höll med. När de till sist passade 50 kilometer var Arnie Briggs alldeles grå i ansiktet. Nästa dag insisterade han på att Kathrine Switzer skulle anmäla sig till loppet.

När det stod klart att Kathrine Switzer skulle springa anmälde sig även hennes pojkvän, den hundra pannor tunge och tidigare amerikanska fotbollsspelaren, Tom Miller. Även om han inte hade tränat för loppet var han säker på att han ska klara det. Kan en tjej, kan jag, resonerade han. Även John Leonard från universitetets cross-country-lag anmälde sig.

Där och då hade Kathrine Switzer ingen aning om att hon ska skriva historia.

– Jag sprang inte i Boston för att bevisa något, jag var bara en tjej som ville springa min första mara, säger hon i en intervju med Runners World..d

Men den som väljer att bryta ny mark får ofta räkna med visst motstånd. Ett par kilometer in i loppet i Boston 1967 försökte tävlingsledaren Jock Semple att bokstavligen kasta ut Kathrine Switzers ur loppet. Lyckligtvis hann Kathrine Switzers pojkvän, Thomas Miller, ställa sig i vägen och knuffade bort honom.

Bild: Boston Herald

Gruppen kunde fortsätta springa. Efter incidenten insåg Kathrine Switzer att hon oavsett vad var tvungen att slutföra loppet.

– Även om jag måste krypa över mållinjen måste jag göra det. För om jag inte slutför detta kommer folk säga att kvinnor inte klarar av det. Att jag bara gjorde det för publiciteten eller något, säger hon till lagkamraterna enligt intervjun i Runners World.

När Kathrine Switzer korsar mållinjen efter 4 timmar och 20 minuter har hon ett helt medieuppbåd som väntar på henne. Journaliststudenten Kathrine Switzer kan inte låta bli att se ironin i att några av landets främsta sportreportrar fått order om att vänta in en tjej.

Där och då bestämmer sig Kathrine Switzer också för att det behövdes en förändring i löparvärlden. Hon tar snart kamp för att även kvinnor ska få springa de längre distanserna och inspirera fler kvinnor att springa.

Fem år senare, 1972, tillåter också Boston maraton alla kvinnor som klarar kvalgränsen på 3 timmar och 30 minuter att få delta. Totalt åtta kvinnor kvalificerar sig. Samma år är Kathrine Switzer är med och arrangerar det första långloppet enbart för kvinnor.

Sedan loppet 1967 har Kathrine Switzer sprungit över 30 maraton. Hon har rankats som världens sjätte bästa maratonlöpare och vunnit New York City Maraton två gånger, 1974 och 1975. För ett par år sedan blev Kathrine Switzer också invald i USA National Women’s Hall of Fame för den positiva sociala förändringen hon skapat.

”År 1967 var det få som trodde att maratonlöpning en dag skulle locka miljontals kvinnor, bli ett stort event i OS och på gatorna i våra stora städer samt hjälpa till att förändra synen på kvinnors fysiska förmåga”, skrev hon i New York Times 2007.

Och hennes egen fysiska förmåga är det inget fel på. Än i dag knyter hon regelbundet på sig löparskorna.

– Jag ser fortfarande min löpning som den viktigaste stunden på hela dagen, säger hon.

När Boston Maraton 2017 gick av stapeln måndag den 17 april stod den i dag 70-åriga Kathrine Switzers på startlinjen – 50 år efter det historiska loppet. Precis som den gången med startnummer 261 på bröstet.

Den här gången gick hon i mål på tiden 4:44:31. Och mer väntar – enligt New York Times är Kathrine Switzers mål att springa New York maraton senare i år.

Bild: Hagen Hopkins 2017

Se när Kathrine Switzer korsar mållinjen i Boston maraton 2017: