13 roliga lopp att springa i sommar – oavsett vilken nivå du ligger på

13 roliga lopp att springa i sommar – oavsett vilken nivå du ligger på

Upplev Sverige på löpande fot i sommar – vi har samlat de bästa lopp-pärlorna för nybörjaren, naturälskaren, långlöparen och den sociala!
03 juni, 2018

Inbiten loppälskare eller nyfrälst löpare som är nyfiken på att testa utbudet i loppdjungeln? Att springa lopp ger verkligen nya dimensioner till både träningen och löpningen som livsstil. Vilken typ av lopp du gillar är i allra högsta grad en smaksak – vissa gillar folkfest och ståhej, andra vill utmana sig och hitta flow i en mer stillsam naturupplevelse. Vi har sonderat terrängen och valt ut 21 lockande lopp för alla olika typer. Vilket går du igång på?

För nybörjaren

För dig som vill ha ett avslappnat och lagom utmanande lopp där fokus ligger på en festlig upplevelse i trevlig miljö och gärna lite kringaktiviteter.

 • Trosa Stadslopp

Vackra Trosa arrangerar för 32:a året i rad det uppskattade Stadsloppet. Tävlingen har ett flertal gånger röstats fram som ett av landets bästa lopp och sommarstaden Trosa bjuder även på många trevliga möjligheter att belöna sig själv efter avklarat lopp.

När: 29 juni

Längd: Välj mellan 4 eller 9 km

Läs mer: trosastadslopp.se

 • Helsingborg Night Run

Helsingborg är en vacker stad och bjuder på en ännu vackrare strandpromenad – kanske svalkar du dig bland palmerna på Tropical Beach efter målgång? Festlig och opretentiös stämning i sommarkvällen gör det till ett utmärkt val som nybörjarlopp!

När: 6 juli

Längd: 5 km

Läs mer: hbgnightrun.se

 • Midnattsloppet

Ingen nybörjarlista vore komplett utan Midnattsloppet – den ultimata löparfesten! När stämningen och atmosfären ligger på topp i sensommarnatten är det lätt att förstå varför löpning och lopp lockar så många.

När: Stockholm 18 augusti, Göteborg 25 augusti, Malmö 8 september

Längd: 10 km

Läs mer: midnattsloppet.com

 • Prinsens minne, Halmstad

Upplev den mysiga sommarstaden Halmstad och dess milslånga sandstränder längs natursköna Prins Bertils stig ut mot Tylösand. Efter loppet kan du fira din insats med After Run och liveband på Scandic.

När: 11 augusti

Längd: Välj mellan 5, 10 och 21 km

Läs mer: prinsensminne.se

 • Citystafetten, Malmö

Spring fem kilometer var tillsammans med dina vänner. Banan är uppdelad i olika powerzoner som peppar och ger dig energi hela vägen in i mål. Efter loppet bjuds det på rejäl After Run med livemusik, foodtrucks och partytält.

När: 30 augusti

Längd: 5 km

Läs mer: citystafetten.se

För naturälskaren

För dig som söker lugn och ro, frisk luft och vackra naturupplevelser men gärna vill ha ett mål att träna mot.

 • Paradisloppet, Ingarö

På nationaldagen är de flesta lediga – en perfekt dag att kombinera en skärgårdsutflykt med ett lopp! Paradisloppet på Ingarö i Stockholms skärgård marknadsför sig själva som skärgårdens vackraste löpartävling. Låter värt att kolla in och göra en egen utvärdering!

När: 6 juni

Längd: Välj mellan 5 och 10 km

Läs mer: paradisloppet.se

 • Amazing Trail, Hellasgården Nacka

I Hellasgårdens vackra naturreservat finns riktigt fina spår. Avsluta ditt lopp med ett dopp i sjön och en bastu. För den lite mer äventyrliga anordnas även Amazing Night Trail 12 semptember. Bara att träna upp knälyftet och leta fram pannlampan!

När: 19 juni

Längd: Välj mellan 6, 10,5 och 21 km

Läs mer: amazingtrail.se

 • Skatås Sjöar, Göteborg

En rolig och lagom utmaning för dig som är sugen på att testa swimrun! Delsjöns naturreservat ligger lättillgängligt bara några kilometer från Göteborgs centrum.

När: 25 augusti

Längd: Välj mellan 10 km löpning med 1,8 km simning eller 20 km löpning med 2,2 km simning.

Läs mer: skatassjoar.se

 • 6 sjöar, Uppsala

Välj om du vill runda en sjö – eller sex sjöar! Alla lopp har start och mål vid Uppsalas populäraste badplats Fjällnora. Perfekt upplägg för att springa ihop med familj eller vänner och avsluta med ett dopp och en picknick.

När: 11 augusti

Längd: Välj mellan 5, 10, 21 och 42 km

Läs mer: 6sjoar.se

 • Fjällmaraton Sälen

Upplev Sälen och dess fjällmiljö sommartid! Ett äventyr som passar hela familjen – stanna några dagar extra och ta del av allt Sälen bjuder på i övrigt.

När: 24-25 augusti

Längd: Välj mellan 10, 21 och 42 km

Läs mer: fjallmaratonsalen.se

För långlöparen

För den rutinerade löparen som vill prova något bortom Göteborgsvarvet, Stockholm Marathon och Lidingöloppet.

 • Båstad Marathon

Båstad marathon har beskrivits som Sveriges vackraste maraton. Spring förbi flera av Bjärehalvöns kända vyer och sevärdheter som Torekov, Kattvik och Norrvikens trädgårdar. Och så Båstad såklart – en unik och pittoresk pärla i sig.

När: 30 juni

Längd: Välj mellan 21 och 42 km

Läs mer: bastadmaraton.se

 • Öland Ultra

Ett fint och utmanande sätt att uppleva norra Öland och dess karga natur. Banan går förbi landmärken som Böda sand och Byxelkrok.

När: 16 juni

Längd: Välj mellan 25 och 50 km

Läs mer: olandrunning.se/lopp/oland-ultra

 • Jönköping Marathon

En nygammal stjärna på den svenska marathonscenen. 2017 anordnades loppet igen för första gången på 33 år – och blev snabbt en uppskattad utmanare till Sveriges övriga marathon! Folkfest utlovas.

När: 18 juni

Längd: Välj mellan 21 och 42 km

Läs mer: jonkopingmarathon.se

Läs också:

6 övningar som bränner mer kalorier än löpning

Sugen på att träna ute i sommar? Här är apparna som hjälper dig

Vill du komma igång med träningen? Här är 12 nya träningsformer att testa!

Artikeln publicerades först på MåBra.