Gör en sänggavel – 7 tips och steg-för-steg-guide

Gör en sänggavel – 7 tips och steg-för-steg-guide

28 september, 2014

Letar du efter en sänggavel som passar till din säng? Kanske har du inte hittat någon som du gillar? Gör din egen istället! Skapa en unik och personlig sängavel i 7 steg.

Läs även: Steg för steg – så gör du en egen sänggavel hemma

Text: Agnes Hammar

Bloggaren och inredaren Jenny Komenda visar hur du själv kan skapa en lyxig och mjuk gavel med hotellkänsla.

1. Utgå ifrån en masonitskiva med hål i som du anpassar efter sängens bredd. Bestäm hur många knappar du vill använda dig av och markera ut vilka hål de ska sitta i.

2. Isolera gaveln med skumgummi. Här är skumgummin 9 cm tjock, vilket gör den rejäl och fyllig. Lägg masonitskivan på skummgummit och markera över var hålen ska vara. Sen skär du ett hål för varje knapp med en kniv. Försök att inte göra hålet större än knappen som du ska använda.

3. Därefter lägger du en vadd över gaveln. För att underlätta kan du spraylimma fast den med ett spraylim som fäster på textil för att allt ska hållas på plast när du börjar dra åt knapparna.

4. För att få knappar som stämmer överens med tyget som du valt kan du klä om egna knappar i samma tyg. Knappset för att klä om knappar finns att köpa i de flesta tygaffärer.

5. Därefter trär du knapparna igenom gaveln med en möbelnål och drar åt. Börja i mitten och arbeta dig utåt för bästa resultat.

6. Var noga när du fäster knappen på baksidan så att den inte kryper ut och häfta ordentligt! Håll tråden spänd tills du är säker att den sitter fast.

7. När du spänner fast knapparna kan du samtidigt hjälpa tyget lite att lägga sig som du vill.

Sen är det bara att fortsätta tills alla knappar sitter i och din sänggavel är klar!

Vill du se mer av Jennys projekt? Gå in på hennes blogg Little green notebook!

Vill du ha fler renoveringstips?

Här lär du dig hur du klär om en möbel.

Här hittar du en tapetseringsguide!