Artikeln innehåller reklamlänkar

7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nytt

Förnya dina möbler och inredningsdetaljer med DIY

Har du tröttnat på några av dina möbler? Prova att förnya dem innan du köper något nytt. Här tipsar vi om sju sätt att förnya dina befintliga möbler och inredningsdetaljer. (Det behöver inte vara svårt!)
02 mars, 2022

Att göra det mesta av de möbler man redan har genom att ta hand om, fräscha upp och återbruka är bra för både miljön och plånboken. Dessutom behöver det inte innebära avancerade DIY-projekt. Ibland kan lite färg, en ny toppskiva eller nya handtag vara det som ger nytt liv.

Här finns ett stort utbud av produkter till dina DIY-projekt! (länk till Skapamer.se)

Inspireras till att förnya istället för att handla nytt – här följer sju sätt att uppdatera möbler och detaljer i hemmet:

1. Klä om och uppdatera textilierna

En stoppad möbel som blivit sliten eller som du tröttnat på går att förnya genom att klä om den i ett nytt, fint tyg. Stolen kan få en ny fin textilsits och fåtöljen kläs i fuskpäls för en mjukare sittplats. Tröttnat på sänggavelns färg eller tyg? Klä om den med nya textilier. Lite broderi kan även pigga upp en gammal prydnadskudde.

Att klä om en soffa är ett betydligt större och mer kostsamt projekt, men har du en Ikea-soffa hemma finns det gott om alternativ bland återförsäljare som gör stilsäkra överdrag till möbeljättens soffor. Dessutom är det ett bra val för miljön att uppdatera soffan du redan har om den är i gott skick i övrigt.

Här hittar du en stor guide för hur du klär om dina möbler

DIY-sänggavel i linnetyg från Ikea

En trendig sänggavel i linne går att fixa utan att köpa en helt ny möbel. Foto: Alicia Sjöström Styling: Anna Lenskog Belfrage för Ikea Livet Hemma

2. Slipa och ytbehandla trämöblerna

Möbler i trä går att slipa och lacka, vaxa eller olja för att fräscha upp ytan. Vill du ge möbeln en uppfräschning med ny ton kan det vara en idé att betsa möbeln i valfri nyans. För en riktigt slitstark yta kan hårdvaxolja vara rätt val. Glöm inte att göra grundjobbet ordentligt för att få en hållbar och tålig ny yta och ta hjälp av ett proffs om du är osäker.

3. Måla om möbler och detaljer

Såväl möbler som inredningsdetaljer kan få en ny känsla med lite målarfärg. Krukor, vaser och stolar – ja, det mesta egentligen, kan få en helt ny look med ny färg. Till och med tråkigt porslin kan bli som nytt med lite kreativ stänkmålning. Tänk dock på att det kan vara svårt att återställa originalutseendet, så överväg ditt val av kulör noga innan du sätter igång. Glöm inte att göra slipningen samt grundmålningen ordentligt innan du sätter igång med målandet.

Ett trendigt knep som får möbler att se ut som nya är att måla in dem i samma färg som andra saker i rummet, exempelvis väggen. En gammal bokhylla eller ett skåp kan bli en modern inredningsdetalj med rätt färg. Eller så tar du ut svängarna och målar geometriska mönster och leker med kontrasterande färger på ett personligt sätt.

Pall och oljelampa i matchande blå färg

En vanlig pall kan bli en modern möbel med rätt färg och på rätt plats i hemmet. Här snyggt matchad med en modern oljelampa. Foto: Boråstapeter

4. Använd dina saker på ett nytt sätt

En pall behöver inte bara vara en till sittplats och en kruka behöver inte fyllas med jord och en växt. Använd dina saker på ett nytt sätt om du tröttnat på dem i sin ursprungsform.

Pallen blir ett minimalistiskt sängbord, den stora krukan kan bli basen till ett DIY-soffbord och en låda ställd på högkant kan bli ett rustikt sidobord. Här gäller det att låta den kreativa ådran ta över! Sök efter DIY-projekt för att inspireras och hitta steg-för-steg-guider för dina behov.

5. DIY med dekor

Det är inte bara slipning och ommålning som kan ge möbler ett nytt utseende. Genom att pimpa möblerna med mosaik, kakel, dekorplast eller några andra detaljer kan den få ett helt nytt utseende som dessutom är personligt.

Här nedan har stylisten Pella Hedeby förvandlat det budgetvänliga soffbordet Lack från Ikea till något som närmast liknar ett designbord. Uppdatera möbeln du tröttnat på istället för att köpa nytt. Kopiera rakt av eller inspireras och hitta din personliga stil och uttrycket du är ute efter!

Ikeas Lack-bord med DIY-mosaik

Mosaik kan ge ett helt nytt uttryck till en gammal möbel. Foto: Ragnar Ómarsson Styling: Pella Hedeby för Ikea Livet Hemma

6. Lägg på en ny toppskiva

Slitet soffbord eller åldrad byrå? Slitage, repor och ringar från glas samt krukor kan vara svåra att trolla bort efter flera år. Uppdatera med en ny toppskiva för att förlänga livet på din möbel med flera år till. Det här knepet ger dig även chansen att förnya möbelns utseende om du väljer ett nytt material.

7. Förnya handtagen

Ett enkelt knep för att förnya en möbel är att byta ut handtagen. Men det går faktiskt att förnya själva handtagen också. Med sprayfärg kan en daterad metall eller färg bytas ut och med läderband som flätas eller viras runt får handtagen en stilsäker uppdatering.

Snygga beslag i krom och läder från Picky Living

Inspireras av eleganta designbeslag när du ger dina handtag en uppdatering. Foto: Picky Living

Här finns ett stort utbud av produkter till dina DIY-projekt! (länk till Skapamer.se)

Se också:

Enkla grönsaker att odla på balkongen
1:37

Efter reklamen: Enkla grönsaker att odla på balkongen

(1:37)

Slå på ljud