12 budgettips för att spara pengar på bröllopet

12 budgettips för att spara pengar på bröllopet

Genom att vara ute i god tid och planera kan ni spara tusenlappar.
23 april, 2016

Bröllop kan bli en kostsam historia och det är lätt att gå över budgetgränsen i stundens hetta. Men det finns sätt att spara pengar på vissa saker kring bröllopet så att du kan lägga pengarna på de saker som verkligen är viktigt för dig och din partner.

Tips på hur du kan hålla din budget för bröllopet

Klänningen

Köp en begagnad eller hyr en klänning. De flesta bär ändå bara sin bröllopsklänning en gång i livet! På Blocket och Tradera finns det massor av fina klänningar för en betydligt billigare summa än en ny.

hyr eller köp en begagnad bröllopsklänning

Hyr eller köp en begagnad bröllopsklänning – du använder den ändå bara en gång.

Blommor

Genom att besöka närmaste torghandel och köpa upp deras lager får du samma mängd blommor till ett betydligt lägre pris än om du hade anlitat en florist. Dessutom brukar det inte vara några problem att få en rejäl mängdrabatt.

Blommor till bröllopet billigt

Köp dina blommor till bröllopet på rätt ställe.

Ringarna

Eftersom ni ska bära ringarna och titta på dem resten av livet kan det vara klokt att fundera över om ni vill tumma på priset gentemot att få de ringar ni verkligen vill ha. Det finns dock flera alternativ till att köpa en sprillans ny, till exempel auktionssajter som inte sällan auktionerar ut diamantringar för ett bra pris.

Fynda bröllopsring på auktionssajter.

Köp era bröllopsringar på auktionssajter – där kan du ofta fynda!

Bröllopstårtan

Tårtor går att göra själv till bröllopet. En kompis eller en släkting kanske kan tänka sig att hjälpa till? Det kan ju vara en del av hens bröllopspresent.

Baka bröllopstårta själv

Gör bröllopstårtan själv eller fråga en kompis om hjälp.

Middagen

Oftast är gående bord ett billigare alternativ än en trerättersmiddag. Det är dessutom enklare för serveringspersonalen att hålla koll på ett antal uppläggningsfat än att servera samtliga gäster samtidigt.

Jämför priser mellan de olika matvarubutikerna och handla varor som kan frysas in när det finns på kampanjpris.

Buffé till middagen på bröllopet blir billigare

Överväg alternativet att ha buffé till bröllopsmiddagen.

Lokalen

Här gäller det att vara ute i god tid! Bor ni inne i stan kan det ändå vara klokt att leta efter lokaler utanför storstäderna. De är oftast mycket billigare att hyra.

Försök att se platsens potential. Kan en städfirma göra en lada snyggare? Är det billigare att använda tyg, ljuslyktor och blommor än att hyra en lokal som redan är utsmyckad? Kan en stor trädgård vara drömplatsen med hjälp av dekorationer och partytält?

Bröllopslokaler är ofta billigare på landet än inne i storstäderna

Det finns billiga lokaler på landet och var ute i god tid!

Gästerna

Bjud familj, släkt och vänner till vigseln men bara de allra närmaste till middagen och festen efteråt. På så vis känner alla sig delaktiga i er stora dag och ni tillbringar eftermiddagen/kvällen med de närmaste.

Vilka ska man bjuda på bröllopets vigsel och middag?

Ni kan ha separata inbjudningslistor för vigseln och för middagen på kvällen.

Baren

Här finns det olika alternativ, mycket beroende på vad lokalen har för regler gällande alkohol. Ett alternativ är att gästerna får betala för sin egen alkohol i baren, fast till självkostnadspris.

Ett annat är att bjuda på alkoholen men att avgränsa de olika alternativen till en sorts rödvin, en sorts vitt vin, två öl och en spritsort. På så sätt minskar risken för att det blir flera halvtomma flaskor över. De oöppnade förpackningarna kan ni lämna tillbaka till Systembolaget.

Öppen bar eller självkostnadspris på bröllop?

Det är vanligt att ha självkostnadspris i baren på bröllop.

Gåvorna

Be gästerna om ett bidrag till er bröllopsresa istället för materiella gåvor. Den valfria summan kan sättas in anonymt på ett separat konto. Under middagen kan toastmastern läsa upp summan inför gästerna.

Be om pengar till bröllopsresan som bröllopsgåva

Be om pengar till bröllopsresan som bröllopsgåva istället för materiella gåvor.

Inbjudningskorten

Tack vare Internet och Pinterest finns det flera illustrationer som är kostnadsfria att använda för privat bruk. Skriv ut inbjudningskorten hemma eller på närmaste bibliotek, klipp ut dem och skicka i fina kuvert.

Om ni vill ha en personlig illustration kanske en släkting, en kompis vän eller en designstudent kan hjälpa till. Släng ut frågan på Facebook och se vilka som har möjlighet.

Inbjudningskort till bröllopet kan vara digitala

Skicka digitala inbjudningskort istället för att skicka inbjudningskort på posten.

Bartender och servitörer

Ofta finns det någon som känner någon som är duktig bakom baren. Ska ni inte servera drinkar räcker det ju med att personen kan hälla upp vin och servera öl. Se er omkring om ni har någon bekant som kan tänka sig att stå i baren och servera under kvällen, mot betalning givetvis.

Bartender till bröllop

Vänner kanske kan hjälpa till som bartender på bröllopet?

DJ och musikanläggning

Det behöver inte vara en stor ljudanläggning för att det ska låta bra. En bra högtalare, en ljudsladd och Spotify räcker långt. Gör olika listor för kvällens gång, till exempel en middagslista, en romantisk lista, en danslista full med gamla klassiker, en danslista med nya hits och så vidare.

Live-musik eller DJ? Eller så kanske ni helt enkelt sätter ihop några riktigt bra bröllopslistor på Spotify?

Live-musik eller DJ? Eller så kanske ni helt enkelt sätter ihop några riktigt bra bröllopslistor på Spotify?

Fler guider kring bröllop för er som ska gifta er:

10 ALTERNATIV TILL DEN KLASSISKA BRÖLLOPSTÅRTAN

23 VACKRA OCH BOHEMISKA BRÖLLOPSDETALJER

SÅ TYDER DU KLÄDKODER TILL BRÖLLOPET

13 VACKRA BRÖLLOPSIDÉER MED TEMAT VITT