Så öppnar du en flaska champagne

18 dec, 2015 
AvELLE -redaktionen
Tips när man öppnar en flaska mousserande
Annons

Vinterfesternas tid är här – och vad passar då bättre än en kall, god champagne? Vi bad ELLE-galasponsorn Alexandre Bonnet att reda ut hur man öppnar en flaska bubbel på bäst sätt, de bästa tipsen – och hur du gör det med en sabel eller kniv om du vill bjuda på ett riktigt partytrick.

Att öppna en flaska champagne är för många helt okomplicerat medan andra kanske drar sig lite för att göra det (eller ser till at någon annan gör det åt dem). Man vill inte stå där och vrida och vända för länge när gästerna väntar, korken kan ju flyga iväg och träffa något (eller någon). Men att öppna en flaska champagne är faktiskt enklare än man kan tro, bara man har rätt skills. Så vad ska man då tänka på när man öppnar sitt favoritbubbel? Experterna på Alexandre Bonnet har samlat de bästa tipsen och trixen här.

Först och främst, se till att champagnen är väl kyld. Då sänker man nämligen trycket i flaska vilket gör att champagnen inte skummar lika mycket när den öppnas. Runt 7-8 grader är lagom. Om du är rädd om de dyrbara dropparna (vilket du borde vara) – och inte vill se ut som en vinnare i Formel 1, bör du se till att flaskan inte skakats innan. Med det klart: ta bort folien och trä av grimman (den metallhållare som håller korken på plats) genom att hålla tummen på korken.

Annons

Fatta tag om flaskans botten, ta ett stadigt grepp om korken och luta flaskan bort från dig i cirka 45 graders vinkel, snett uppåt. Se till att ingen står i vägen. Vrid på flaskan (inte korken) och känn hur börjar korken släppa. Håll emot och låt korken sakta arbeta sig upp med hjälp av trycket i flaskan. Vicka eventuellt på korken för att hjälpa till. När korken åker ur ska det pysa lite lätt. Är man nybörjare kan man även lägga en handduk över kork och flaskhals att greppa med när man öppnar flaskan. När det välkända poppet hörs och korken är loss så ska du hälla upp drycken i högsmala flöjtglas, de glasen bevarar bubblorna bäst.

Öppna champagne med sabel eller kniv

Är du redan ett proffs på att öppna champagneflaskan och vill göra det lite mer effektfullt är sabrering något att prova. Förr i tiden firade franska och ryska kavallerister sina segrar genom att öppna segerchampagnen med sina sablar. Då slog man helt enkelt av toppen på flaskan med ett lätt slag mot den så kallade klacken (utbuktningen högst upp på flaskhalsen där grimman sitter fast).

Annons

Att sabrera är ett mycket effektfullt sätt att hälsa sina gäster välkomna. Det är faktiskt heller inte så svårt som det låter. Idag sabrerar folk med folk med så enkla saker som mobiltelefonen, men för att göra det på klassiskt manér är en sabel eller en stor kniv det enda du behöver.

Vilket vin kan man sabrera?

Om du ska sabrera, välj endast champagne eller mousserande vin som framställts enligt den traditionella metoden där den andra jäsningen sker på butelj. Dessa viner brukar nämligen ha ett kraftigare gods vilket gör att flaskan inte går i tusen bitar om man missar lite. Trycket i flaskan blåser bort eventuellt glassplitter, så det är ingen fara att sedan servera vinet från den avhuggna flaskan.

Torka av flaskan ordentligt så den inte glider i handen. Ta bort folie och grimma innan du börjar. Då en flaska gjuts av två identiska delar bildas en söm utmed sidan. Studera flaskan noga för att hitta sömmen och rikta denna uppåt. När man sabrerar skär man inte med eggen på kniven eller sabeln, utan slår med baksidan. Detta är för att man ska få mer tyngd slaget.

Annons

Ha gärna en skinnhandske på den hand som håller i flaskan, om du råkar träffa fel och flaskan går i bitar. Håll flaskan i botten med 45 graders lutning när du sabrerar och se till att hålla kvar den så efter slaget, då rinner det mindre vin ut ur flaskan. Se till att ingen står för nära. Börja med att slå lätt med sabeln mot den lilla glasklacken på flaskans hals. Slå sedan lite hårdare så halsen går av. Man behöver inte slå särskilt hårt för att lyckas.

Trevlig fest – och skål!

Alexandre Bonnet champagne
Annons