ELLE-galan 2023: Vinnare av ELLE & Polestar Design Towards Zero Award är Werewool

22 apr, 2023 
AvHelena Skoog
ELLE-galan 2023: Vinnare av ELLE & Polestar Design Towards Zero Award är Werewool
Werewools nya teknik för att ta fram textila fibrer ger modebranschen ett hållbart, klimatsmart alternativ till syntetiska sådana. Möt Chui-lian Lee från Werewool, vinnare av årets ELLE & Polestar Design Towards Zero Award.
Annons
ELLE-galan 2023: Se bilderna från röda mattanBrand logo
ELLE-galan 2023: Se bilderna från röda mattan

Vinnare av ELLE & Polestar Design Towards Zero Award är Werewool. Ta del av allt från känslorna kring priset till drömmar och planer för framtiden här.

Werewool vann ELLE & Polestar Design Towards Zero Award på ELLE-galan 2023

Stort grattis!

– Tack så mycket!

Kan du beskriva dina känslor när du fick veta att ni vunnit?

– Vi var alla väldigt glada – textilier är ett sådant universellt objekt och det är underbart att se samarbeten och stöd över branschgränser som hjälper till att pusha branschen mot en välbehövlig reform.

Vad betyder det här priset för er?

– Vi befinner oss på ett tidigt stadium i vår utveckling och det här erkännandet betyder mycket, eftersom det bekräftar vår strävan efter att göra modebranschen kompatibel med naturen. Vi ser verkligen fram emot att påbörja en dialog med Polestar – deras fokus på slutet på ett materials livscykel, redan i början, stämmer väl överens med vårt företags livsinställning.

Annons

Kan du berätta lite om dig och Werewool?

– Absolut! Innan jag började på textilhögskolan var jag frisör i ungefär sju år i East Village i New York (alltid i fiberbranschen!). Sedan bestämde jag mig för att följa min passion för mode- och textilbranschen och började på Fashion Institute of Technology för att studera textil utveckling och marknadsföring. Där blev jag konfronterad med effekterna av branschen jag älskade – och lärde mig att varje steg i produktionen hade en enorm påverkan på miljön, från klimatavtryck, vattenanvändning och gifter till utsläpp av mikroplaster. Den insikten krossade mitt hjärta och motiverade mig att lära mig mer om hållbar textilproduktion och leta efter lösningar som inte ger avkall på vare sig funktion eller estetik.

– Werewool är ett kvinnostyrt och -ägt biotech-företag. Vi skapar nästa generations biologiskt nedbrytbara funktionstextil-fibrer. Vårt företag grundades med visionen att vi kunde använda proteiner och deras struktur för att tillverka textila fibrer som inte ger avkall på funktion eller färg. Vi tänker på slutet av fiberns livscykel i början och varje steg däremellan. Vi vill ge världen de första helt biologiskt nedbrytbara neonrosa discobyxorna!

Annons

Hur kan Werewool hjälpa modebranschen i framtiden?

– Werewool erbjuder modebranschen möjligheten att minska sitt klimatavtryck genom att använda förnybara råmaterial som vi kan få från jordbruksavfall, eliminera stegen då textilen färgas och ytbehandlas genom att använda proteiner som bidrar med strukturell färg och funktion – och slutligen minska utsläppet av mikroplaster med fibrer som kan brytas ner till näringsämnen för ett välmående ekosystem. Vårt mål som företag är att göra modebranschen kompatibel med naturen, utan att ge avkall på estetik och funktion.

Vilken är den viktigaste utmaningen för att modeindustrin ska bli mer hållbar i framtiden?

– Jag tycker att det finns många spännande innovationer och förändringar som kommer fram i modebranschen nu för att pusha den mot en mer hållbar framtid. Men jag tror att den största utmaningen vi står inför som bransch är att skapa ETT ramverk med hållbarhetsmål och definitioner som vi kan samlas kring. Nu finns ingen standard som vår bransch kan följa vilket gör det svårare att jobba tillsammans för att skapa den förändring som vi alla vill se.

Annons

Vad har ni för planer och drömmar för framtiden?

– Jag är väldigt spänd på att komma tillbaka hem till vårt team. Vi installerade just ett fiberbildande labbsystem och jag är så redo att komma i gång med det för att ta fram våra första användbara prototyp-fibrer inom de närmsta tolv månaderna!

– Min dröm för Werewool är att kunna ersätta syntetiska fibrer på marknaden genom att skapa ett urval av funktionella textilier med färg och funktion, stretch och fukthantering, och även UV-skydd! Jag är mamma till en tvååring och hoppas att jag kan bidra till en framtid för min son i en värld som liknar den jag växte upp i!

Här kan du se alla bilder från ELLE-galans röda matta!

Foto: Mathias Nordgren

Annons