Vinnare av H&M & ELLE Circular Fashion Award 2024 är Vintage Sphere

19 apr, 2024 
AvHelena Skoog
Vinnare av H&M och ELLE Circular fashion award 2024 är Vintage Sphere
Foto: Matilda Hammar
En nyskapande idé med målet att ge utvalda vintageplagg nytt liv och sätta Sverige på vintagevärldskartan. Med hög modegrad, fingertoppskänsla, hållbarhet och gemenskap vill de samla flera second hand-aktörer till en självklar mötesplats för vintageälskare. Vinnare av H&M & ELLE Circular fashion award 2024 är Vintage Sphere.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så följer du Elle-galan 2024 liveBrand logo
Så följer du Elle-galan 2024 live

Stort grattis! Berätta om känslan när ni fick veta att ni vunnit!

– Tack snälla! Känslan när vi fick veta att vi vunnit var chock och otroligt glädjerus, men det kändes samtidigt hundra procent korrekt då vi har manifesterat att få bli omskrivna i ELLE under två års tid, så att vinna det här priset var alla års manifestationer som exploderade bortom vår vildaste fantasi!

Vad betyder det här priset för er?

– Det betyder otroligt mycket! Så häftigt att mode-Sverige är redo att satsa mer på kurerad vintage! Vi har filat på vår idé under flera år, gjort omvärldsspaningar och förfinat pitchen så det är också oerhört skönt att få den här bekräftelsen på att vi är på rätt spår. Att utveckla och expandera våra visioner är allt vi vill göra och det känns som att det här priset kommer öppna många värdefulla dörrar.

Vinnare av H&M & ELLE Circular fashion award 2024 är Vintage sphere
Foto: Matilda Hammar

Vintage Sphere vinner H&M & ELLE Circular fashion award 2024

Vad utmärker Vintage Sphere, jämfört med andra vintagebutiker?

Annons

– Det som utmärker oss är det handplockade utbudet och fingret på pulsen för vad som händer i den ”vanliga” modevärlden och på sociala medier. Vi är på ständig trendspaning och sourcar vintage, alltså plagg och accessoarer som har minst 20 års historia i trådarna. Vi vill presentera plaggen från förr i ett sammanhang som känns helt rätt för dagens modemedvetna tjejer samtidigt som vi håller fast vid och trycker på hur pass unika alla plagg i vårt sortiment är med hjälp av materialfakta, årtal och så mycket historia som vi kan gräva fram om plaggen.

Hur kom ni på idén från början?

– Vi är båda två riktiga vintage-lovers i grunden, men är samtidigt väldigt trendkänsliga och vi kände att de två världarna inte fanns representerade som en shoppingupplevelse i Sverige så som vi har sett i Europa, Asien och USA. Vi vill förenkla och höja shoppingupplevelsen av ”the hunt”, den långdragna, snåriga jakten efter snygg vintage genom att samla ett kurerat urval på ett och samma ställe.

Annons

det här priset var alla års manifestationer som exploderade bortom vår vildaste fantasi

Olivia och Elina som driver Vintage sphere

Vilka är era egna bästa vintagefynd?

– Det är alltid lika svårt att svara på den här frågan!

Elina:

– Mitt bästa vintagefynd måste vara det som Olivia egentligen hittade! Nämligen min bortgångna mammas bröllopsklänning från 70-talet. Till historien hör att Olivia inte hade någon aning om vad det var för klänning men tänkte på mig när hon såg den i en vintagebutik i Stockholm. Hon taggade mig i hennes stories på Insta och jag fick en chock, särskilt med tanke på att av alla 365 dagar på ett år, så var det på årsdagen av min mammas bortgång som Olivia hittade bröllopsklänningen. Självklart sprang hon tillbaka till butiken och köpte den åt mig.

Olivia:

– Mitt bästa vintagefynd är en 80-talslinnekavaj från Hugo Boss som jag köpte i en vintagebutik i Amsterdam. Jag hann använda den två gånger, sen försvann den under en utekväll på Trädgården. Jag har varit på jakt efter en exakt likadan sen dess och kommer inte ge mig förrän jag hittar den igen, kavajen i mitt liv.

Olivia och Elina som driver Vintage sphere
Foto: Matilda Hammar

Berätta om era looks på ELLE-galan!

– Det som är så himla kul med ELLE-galan är att alla verkligen visar upp sin personliga stil i sina gala-outfits och det ville ju såklart vi också göra, needless to say så bär vi vintage. Elina bär en meshklänning med spetsvolanger och puffärm från 1930-talet med alla skavanker och charm som 90 års historia för med sig. Till den bär hon en korgväska som hommage till stilikonen Jane Birkin och ett par Mary Jane kitten heels från 70-talet. Olivia bär en brun/turkos ombre-klänning i pärlbeströdd chiffong från tidigt 00-tal. Till den bär hon ett par bruna kitten heels i mocka från 90-talet och smycken från Cornelia Webb och Pilgrim.

Vad händer härnäst för er och vad har ni för drömmar för framtiden?

– Nästa steg kommer att ske på bred front. Vi vill skala upp hemsidan och erbjuda ännu mer handplockad, trendig vintage och så är vi på spaning efter den ultimata platsen i Stockholm för att slå upp portarna till vintage heaven 2.0, en trendig butik med ett stort utbud där man ska vilja ta med sig precis allt hem!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons