Vinnare av H&M & ELLE Årets framtidshopp på ELLE-galan 2024 är Petra Fagerström

19 apr, 2024 
AvHelena Skoog
petra fagerström årets framtidshopp elle-galan 2024
Imponerande hantverksskicklighet, teknisk begåvning och innovativa idéer. Samtidigt som historien finns med i allt hon skapar placerar det vassa formspråket den här designern på en helt egen nivå på framtidens modescen. Vinnaren av H&M & ELLE Årets framtidshopp 2024 är Petra Fagerström!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så följer du Elle-galan 2024 liveBrand logo
Så följer du Elle-galan 2024 live

Först och främst: Stort grattis! Berätta om känslan när du fick veta att du vunnit!

– Jag blev så otroligt glad. Jag minns hur jag följde ELLE-galan när jag var yngre, så att vinna ett pris känns overkligt.

Vad betyder det här priset för dig?

– Det betyder så mycket. I mitt skapande försöker jag att bortse från att tänka på hur andra upplever mina kollektioner. I stället fokuserar jag i stunden på storyn jag försöker berätta, så att få den här typen av utmärkelse och mottagande blir en otrolig bekräftelse på att det jag försöker säga når fram. Det blir en stor motivation för mig i mitt skapande.

Annons

Hur skulle du själv beskriva din design?

– Kritisk, melankolisk och praktisk

Drömmen är att kunna fortsätta vara helt självständig

Petra Fagerström, H&M & ELLE Årets framtidshopp 2024.

Hur ser din skapandeprocess ut?

– Det börjar oftast med en story jag vill berätta, sen startar jag ofta från material och textil manipulation. Jag skissar inte så mycket utan föredrar att jobba mer i 3D direkt.

Petra Fagerström, vinnare av H&M & ELLE Årets framtidshopp 2024 om hållbarhet

Hållbarhet är viktigt för dig – hur märks det i ditt arbete?

– I kollektionen jag visar på galan är det främst genom återbruk av rester från militären, bland annat parkasar och fallskärmar. Jag har också använt mig av återvunna tyger och rester från modehus i Paris. Mina puffers till exempel är fyllda med ett material framtaget från textilrester.

Berätta om din egen look på ELLE-galan!

– Om jag ska vara helt ärlig har jag inte hunnit tänka på det ännu. Det kommer nog att bli ett sista minuten-beslut. Troligtvis en svart klänning om jag känner mig själv rätt. Vill egentligen ha en broderad klänning från kollektionen, men den är nog bäst att ha med i visningen.

Vad händer härnäst för dig och vad har du för drömmar och planer för framtiden?

– Nästa steg är att göra klart min master på Central Saint Martins och göra min slutkollektion. Sedan är planen att utveckla varumärket vidare. Drömmen är att kunna fortsätta vara helt självständig.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons