6 vintriga vintips för alla smaker

Föredrar du rött eller vitt vin?

På vintern får man unna sig lite lyx, oavsett om det är ett budgetbubbel eller krispig roséchampagne. ELLE mat & vins dryckesexpert Ia Orre tipsar här om 6 favoritviner.
17 januari, 2018
Vintriga vintips för alla smaker.

Vintriga vintips för alla smaker.

1. Bästa budgetbubblet

Ferrari Brut, Trentino-Alto Adige, Italien (7721) 159 kr.

Finfint bubbel från norditalien gjort på chardonnay. Torr smak med friska och fruktiga smaker av vinteräpplen och citrus. Lika gott före maten som till skaldjur.

2. Superlyxigt bubbel

Amour de Deutz Rosé 2008, Champagne, Frankrike (nr 92437) 2 499 kr.

Lyxig, komplex och förförisk roséchampagne från toppåret 2008. Elegant med delikata aromatiska toner av mogna jordgubbar och hallon och med en liten hint av vanilj i finish… Gjord på pinot noir och chardonnay. Perfekt som den är men klarar också kryddad mat och till och med kötträtter. Kan lagras ytterligare 10-15 år.

3. Kaxig vit magnum

Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc 2016, Sicilien, Italien (BS 7391806) 249 kr (magnum 1500 ml).

Gjort på hundra procent sauvignon blanc-vin från sydvästra Sicilien. Magnumflaskans form är inspirerad av de små knubbiga ekfat, kallade barilotto, som italienarna använde förr för att transportera vin. Vinet är ljust gult med gröna reflexer och frisk krispig smak av citrus, persika, örter som basilika och mynta samt mineral.

4. Vit vintergoding

Winkl Sauvignon 2016, Cantina Terlan, Trentino-Alto Adige, Italien (2799) 159 kr.

Underbart rent friskt och fruktigt vin från norra Italien. Smak av honungsmelon, nässlor, krusbär och citron gör att det passar fint till fisk och skaldjur men också helt perfekt till ost. Gärna varma osträtter som fondue, gratäng, raclette…

5. Röd favorit till grytan

Cycliste 2016, Côtes du Rhône Villages, Rhône, Frankrike (76065) 89 kr, EKO.

Trevligt fylligt och fruktigt ekologiskt rödvin till bra pris med lite eldig smak av hallon, björnbär, färska örter och peppar från kvarn och fat. Gjort på grenache och syrah. Till värmande grytor, soppor och lagrade ostar.

6. Till ost eller choklad

Smith Woodhouse 10 Year Tawny, Porto, Portugal (nr 8055) 199 kr.

Sött starkvin perfekt den mörka årstiden. Ljus tawnyfärg och mogna värmande toner av torkade frukter som fikon, russin, choklad och nötter. Gott till blåmögelost och chokladdesserter.

Läs även: Så väljer du rätt vin till maten på restaurang