Så får du vinet att smaka ännu bättre

Lär dig mer om vinet så smakar det bättre!

Hur mycket vet du om vinet som du dricker? Är det friskt, fruktigt eller kanske kryddigt? Vinets beskrivning kan ha större betydelse för smaken än du kanske tror!
20 maj, 2019

En studie från University of Adelaide visar att ju mer vi vet om vingården som tagit fram vinet och ju utförligare beskrivningar vi läst om vinets smak, doft och karaktär – desto bättre tycker vi att vinet smakar.

Målande beskrivningar

I studien, som publicerades i Food Research International, fick 126 deltagare testa chardonnay-, riesling- och sauvignon blanc-viner. Resultaten visade att vinerna som serverades efter en målande beskrivning av smaker och framställning rankades högre än de viner som provades i ett blindtest utan någon information.

Det gick dock inte att lura vinprovarna till att tro att vinerna smakade bättre än de faktiskt gjorde. För att de skulle få bra betyg krävdes det att beskrivningarna matchade vinerna.

Olika vintyper för olika smaker

Det finns massor av olika vintyper att välja mellan. Föredrar du vitt, rött eller rosé? Friskt eller sött? Fruktigt eller fylligt? Att välja vi kan ibland kännas som ett omöjligt uppdrag. Var börjar man egentligen? Försök att avgränsa dig och identifiera vilka smakriktningar du gillar bäst.

Läs mer: Så tar du reda på vilken vintyp du är

Föredrar du vitt eller rött vin? Det finns många olika vintyper.

Föredrar du vitt eller rött vin? Det finns många olika vintyper. Foto: Shutterstock