Veganska viner och alkohol

Vet du om vinet är veganskt?

Visste du att vin och öl kan innehålla allt från gelatin till äggviteprotein? Här berättar vi varför och tipsar om hur du lättast hittar veganska drycker.
31 oktober, 2017

Det är inte helt lätt att bjuda veganer på dryck, det används nämligen animaliska produkter vid framställning av både öl och vin. Vi har pratat med sommelieren Jesper Wictor och rett ut vad det är som egentligen gäller.

Vad är det för animaliskt som används i vintillverkning?

– Om vi bortser från vingården där allt från kompost till naturliga bekämpningsmedel kan innehålla animaliska produkter så är det främst processen då man klarerar vinerna. Väldigt många använder gelatin eller äggvita som drar till sig partiklar varefter dessa sjunker till botten och gör att man lätt kan avlägsnas dem genom till exempel filtrering. I främst vita viner används också kasein för att korrigera färgen.

Varför används detta?

– Traditionellt sett nyttjas de alternativ som ger bäst resultat, säkert billigast också. Det finns dock andra metoder att klarera vinet som inte innehåller djurprodukter, till exempel benonit (en vulkanisk lera) och ärtprotein. Ytterligare ett sätt är att använda naturlig rening, där vinet klareras genom att det vilar en längre tid på tank eller fat och därefter filtreras.

Finns det kvar i slutprodukten?

– Det går aldrig att säga nej till hundra procent, om det nu spelar någon roll. Men med största sannolikhet, nej.

Hur vet man om vinet är veganskt?

Det finns i dagsläget ingen internationell certifiering av veganska viner, men enligt EU-regler från 2014 måste producenterna skriva ut på baksidan om det kan finnas spår av ägg- eller mjölkprodukter. Gelatin och husbloss ligger dock utanför reglerna, så det behöver inte betyda att vinet är veganskt.

Systembolaget har påbörjat ett arbete kring hur de kan märka upp veganviner på sin hemsida, men kan i dagsläget inte säga när det är klart.

Veganska alkohollistan

Facebook-gruppen Veganska alkohollistan tipsar om massor av veganska, alkoholhaltiga drycker. Förutom att du kan ställa frågor och tipsa andra listar de även en massa vin, öl, cider och sprit som är veganvänliga. Se hela listan här >>

Läs även: Vegansk festmat – 15 goda recept

Marinerad tofu med sesamfrön och grönsaker. Foto: IBL

Marinerad tofu med sesamfrön och grönsaker. Foto: IBL